Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fizik Meb Yayınları

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 39

“11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 39

MEVLÂNA’NIN YEDI ÖĞÜDÜ

Cömertlik ve yardım etmekte akarsu gibi ol.
Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.
Başkalarının kusurunu örtmekte gece gibi ol.
Hiddet ve asabiyete ölü gibi ol.
Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol.
Hoşgörülükte deniz gibi ol.

Mevlâna’nın yedi öğüdü içinde şüphesiz en çok bilineni “Ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol.’’ ifadesidir. Tabii ki burada Mevlâna, insanların kişiliklerini ve bireysel özelliklerini dışa yansıtma şeklinden bahsetmektedir. İnsanların olmadığı biri gibi davranmasının ya da davrandığı kişi gibi bir insan olmamasının olumsuzluklarını vurgulamıştır.

Peki, fizikte nesneler her zaman olduğu gibi görünür mü? Göründüğü gibi olur mu?

Nesneleri gözlemleyen kişinin bulunduğu konum ve hareket durumu da önemlidir. Örneğin Ay hep küreseldir ama Ay’a bakan kişiler, Ay’ın farklı evrelerini görürler. Güneş tutulması sırasında kişiler konumlarına göre tutulmayı farklı gözlemler. Uçaktan bakıldığında yerdeki insanlar ve binalar olduklarından daha küçük görünürler veya yakındaki nesneler boyutları aynı bile olsa uzaktaki nesnelerden farklı ölçümlenir.

Bir aracın hızı her gözlemci için aynı mıdır? Bir cisim aynı anda hem hareketli hem de durağan olabilir mi?

Bağıl gözlem ya da hareket, gözlemcinin bulunduğu konum ve hareket durumuna göre farklılık gösterdiğinden bir aracın hızı farklı referans sistemlerindeki gözlemciler için farklı algılanabilir. Bir hareketlinin durumu, A referans sistemindeki gözlemciye göre durağan iken B referans sistemindeki gözlemciye göre hareketli olabilir. Örneğin aynı hızla yan yana giden araçlardaki sürücüler, birbirlerini durağan olarak algılarken yol kenarında duran gözlemciye göre her iki araç da hareketlidir.

Soru: Yukarıdaki metne göre cisimlerin hareketinin farklı referans noktalarına göre farklı algılanmasını etkileyen etmenler nelerdir?

  • Cevap: Cisimlerin hareketinin farklı algılanmasını etkileyen etmenler, gözlemcinin bulunduğu konum ve hareket durumudur. Farklı referans sistemlerindeki gözlemciler, cisimlerin hızını ve durumunu (durağan veya hareketli) farklı algılayabilirler.

Soru: Metinde geçen olaylarla benzerlik gösteren günlük hayatta karşılaştığınız durumlara örnekler veriniz.

  • Cevap: Yan yana aynı hızla giden araçlardaki kişiler birbirlerini hareketsiz algılar, ancak dışarıdan bakan bir gözlemci araçların hareket ettiğini görür. Benzer şekilde, tren içinde oturan bir yolcu trenin içinde sabit görünse de dışarıdaki gözlemciye göre hareketlidir.

11. Sınıf MEB Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 39 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!