
11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 347


“11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 347 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 347
Bir iletkenin iki noktası arasında üreteç ile potansiyel fark oluşturulduğunda iletkendeki serbest elektronlar harekete geçer. Hareketlenen elektronlar teldeki elektrik akımını oluşturur. Bu elektron akışının (elektrik akımının) yönü, potansiyel fark oluşturan noktalar değişmediği sürece değişmez. Doğru akım [DA veya Direct Current (Dayrekt Körrınt), DC], elektronların yüksek potansiyelden alçak potansiyele doğru sabit olarak akmasıdır. Doğru akımın yönü değişmese de büyüklüğü değişebilir. Zaman içerisinde yönü ve büyüklüğü belli bir düzen içerisinde değişen akıma ise alternatif akım denir. Alternatif akımın İngilizce karşılığı “AC” [Alternating Current (Altırneyting Körrınt)] olarak kısaltılır.
Günümüzde kullanılan elektronik cihazların büyük bir bölümü alternatif akımla çalışmaktadır. Alternatif akım jeneratörleri, alternatif akım üreten sistemlerdir (Şekil 2.60).
Şehir elektriğine bağlı prizdeki bir akım, belli zaman aralıklarında yön değiştirir.
Akım şiddeti sıfırdan belirli bir değere kadar yükseldikten sonra tekrar azalarak sıfır olur. Eğer şehir elektriğinde kullanılan alternatif akımın frekansı 50 Hz ise akım saniyede 50 kez yön değiştiriyor demektir.
Alternatif akım jeneratörü, manyetik alan içinde dönen bir tel çerçeveden oluşur.
Tel çerçeve manyetik alan içinde sabit bir hız büyüklüğü ile döndürüldüğünde çerçevenin içinden geçen manyetik alan çizgilerinden ötürü oluşan manyetik akım, zamanla sıfırdan maksimum değerine ulaşır. Çerçeve bu şekilde döndürüldüğü sürece sürekli akı değişimine bağlı indüksiyon akımı oluşarak de- şekil2.60:Aitematifaklm ğerini sıfır ve maksimum büyüklükler arasında değiştirir. Çerçevenin bir tam jeneratörü turu için geçen zaman T olarak verildiğinde tel çerçevenin zamana göre konumu Şekil 2.61’deki gibi olur. Bu durumda çerçevede oluşan potansiyel fark da zamanla değişir.
Alternatif akımın ısı etkisinden bahsedebilmek için önce iletkenlerin dirençleri üzerinde durmak gerekir. Her iletkenin çapı, uzunluğu ve yapıldığı malzemenin öz direnci ile ilişkili bir direnci vardır. İletkenden elektrik akımı geçtiğinde eğer iletken, akım geçişine fazla direnç gösteriyorsa bu zorluk iletken üzerinde ısı enerjisi olarak ortaya çıkar. Bu ısının açığa çıkışı ısıtıcı cihazlarının geliştirilmesini sağlamıştır. Alternatif akım ile aynı dirençte, aynı zamanda, eşit miktarda ısı açığa çıkaran doğru akımın değerine alternatif akımın etkin değeri denir. Alternatif akımın en büyük ani değerine maksimum değer denir. Bu değer genlik olarak da adlandırılır. Doğru akımla elektroliz yapılabilir ama alternatif akımla yapılamaz. Bunun nedeni alternatif akımın sürekli yön değiştirmesidir. Elektroliz işleminde sıvı içindeki iyonların sürekli aynı yöne hareketlenmesi gereklidir. Bu, doğru akımla mümkündür. Bir telden alternatif akım geçirildiğinde telin etrafında sürekli büyüklüğü ve yönü değişen bir manyetik alan oluşur. Bu nedenle bir elektromıknatıs bobininden alternatif akım geçirilirse elektromıknatısın kutupları sürekli yer değiştirir. Alternatif akımın bu özelliğinden en çok transformatörlerde ve elektrik motorlarında faydalanılır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf MEB Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 347 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.