Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fizik Meb Yayınları

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 325

“11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 325 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 325

2.36. Soru

Soru: Şekildeki gibi yerleştirilmiş ikizkenar dik üçgenin ikiz kenar uzunlukları 5 cm’dir. Bu üçgen x ekseni doğrultusunda 1 T değerinde düzgün bir manyetik alan içine yerleştirilmiştir. Üçgenin z ekseni ile yaptığı açı 60° olduğuna göre üçgenin yüzeyinden geçen manyetik akı kaç weberdir?

  • Cevap: 6,25 • 10-4 Wb

12. ETKİNLİK

Etkinlik Adı: KÜLTÜREL MİRAS

Amacı: Benzetim yoluyla manyetik akı kavramını açıklayabilme.

Yönerge: Aşağıdaki metni okuyup soruları cevaplayınız.

Her yıl baharın başlangıcında yapılan Manisa Mesir Macunu Şenliklerine o da gitti. Tecrübeli arkadaşlarından aldığı tavsiye üzerine yanına şemsiyesini aldı. Hava tahmin raporlarına göre hava güneşli olacaktı. Şemsiye ile mesir macunu toplamak arasındaki mantık bağını çözmeye çalışıyordu. Mesir macunu küçük paketler hâlinde yüksekçe bir yerden atılacaktı. “Düşen paketleri yağmura benzetirsem paketlerden korunmak için şemsiyeyi kullanmayacağıma göre şemsiyeyi ters çevirip paketleri toplama aracı olarak kullanabilirim.” diye düşündü. Şemsiyesi daha büyük olanlar aynı sürede daha fazla mesir macunu paketi toplayabileceklerdi. “Tek bir noktadan atılan paketlere daha yakın olabilirsem şemsiyem küçük olsa da aynı sürede daha uzakta ve büyük şemsiyesi olanlarla aynı sayıda paket toplayabilirim.” diye geçirdi içinden. Kalabalığı yarıp mesir macununun kaynağına yaklaşmaya çalışırken açtığı şemsiyeyi ters çevirmişti bile.

Değerlendirme

Soru: Metindeki kişinin şemsiye kullanarak mesir macunu paketlerini toplamasını manyetik akı kavramı ile ilişkilendirmeniz istenseydi bunu, manyetik akının oluşumundaki hangi değişkenlerle ilişkilendirirdiniz? Gerekçelendirerek yazınız.

  • Cevap: Metindeki kişinin şemsiyeyi kullanarak mesir macunu paketlerini toplaması, manyetik akı kavramıyla ilişkilendirilebilir. Manyetik akı, manyetik alan şiddeti (B), yüzey alanı (A) ve yüzeye gelen manyetik alan çizgilerinin açısı ile belirlenir. Şemsiye büyüklüğü yüzey alanına, mesir macunu yoğunluğu manyetik alan çizgilerine ve şemsiyenin konumu açıya karşılık gelir.

Soru: Manyetik akı kavramını metindeki kişinin şemsiye kullanarak mesir macunu paketlerini toplamasıyla ilişkilendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Manyetik akı, bir yüzeyden geçen manyetik alan çizgilerinin toplamı olarak tanımlanır. Metindeki kişi, şemsiyeyi ters çevirerek daha fazla mesir macunu toplamaya çalışmıştır. Daha büyük şemsiye = Daha fazla akı anlamına gelir. Ayrıca, şemsiyenin konumu da önemlidir; mesir macunu kaynağına daha yakın olmak, şemsiyenin içinden geçen “akı” miktarını artırır.

Soru: Mesir macunu paketlerinin aralarındaki uzaklık zamanla değişmeseydi şemsiyenin paketleri atan kişiye yaklaştırılması toplanan paket sayısını etkiler miydi? Cevabınızı manyetik akı kavramıyla ilişkilendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Eğer mesir macunu paketleri sabit bir aralıkla düşseydi, şemsiyenin kaynak noktasına yaklaşması toplanan paket sayısını artırmazdı. Çünkü manyetik akı formülüne göre akı, yüzey alanı ve manyetik alan şiddetine bağlıdır. Ancak, şemsiye paketlerin en yoğun düştüğü noktaya dik konumlandırılırsa, toplanan paket sayısı artar, tıpkı manyetik akının maksimum olduğu durum gibi.

11. Sınıf MEB Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 325 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!