
11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 248


“11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 248 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 248
Soru: 21-22. soruları ilgili metin ve görselden faydalanarak cevaplayınız.
Soru: Sürtünmelerin ihmal edildiği ortamda sabit j hızı ile hareket eden bir aracın kasasında araca göre durgun olan robot kol, elindeki topu kasanın içinde tutarak serbest bırakmaktadır. Buna göre aşağıdaki durumların gerçekleşip gerçekleşemeyeceğini yere ve araca göre gerekçelendirerek açıklayınız.
a) Top, serbest düşme hareketi yapıp aracın kasasına çarpar.
- Cevap: Bu durum gerçekleşir. Top araca göre serbest düşme hareketi yapar ve aracın kasasına çarpar. Yere göre ise V hızı ile yatay atış hareketi yapar ve yine aracın kasasına çarpar.
b) Top, aracın kasasına çarpıp tekrar robot kolun eline gelir.
- Cevap: Bu durum gerçekleşir. Top araca göre serbest düşme hareketi ve yere göre ise V hızı ile yatay atış hareketi yaptığı için tekrar robot kolun eline gelir. Bu durum robot kolun yere göre hızının yatayda j olmasından kaynaklanır.
c) Robot kol, topu serbest düşmeye bırakmadan önce topun yere göre hızı sıfırdır. Robot kol, topu serbest düşmeye bıraktıktan sonra bu hız değeri değişmez.
- Cevap: Bu durum gerçekleşmez. Çünkü robot kol topu elinde tuttuğu sürece yere göre değil araca göre hızı sıfırdır. Robot kol topu serbest düşmeye bıraktıktan sonra topun hızı sürekli değişir.
ç) Robot kolun elindeki topa etki eden net kuvvet her an değişmektedir.
- Cevap: Bu durum gerçekleşmez. Çünkü top, robot kolun elindeyken her an dengelenmiş kuvvetlerin etkisindedir.
Soru: Sürtünmelerin ihmal edildiği ortamda sabit j hızı ile hareket eden bir aracın kasasında araca göre durgun olan robot kol, elindeki topu kasanın dışında tutarak serbest bırakmaktadır. Buna göre aşağıdaki durumların gerçekleşip gerçekleşemeyeceğini yere ve araca göre gerekçelendirerek açıklayınız.
a) Robot kol, topu serbest bıraktıktan sonra top yere çarpar ve araca göre eğik atış hareketi yaparak tekrar robot kolun eline gelir.
- Cevap: Bu durum gerçekleşmez. Top yere çarpar fakat topun araca göre hızı sıfır olduğu için araca göre serbest düşme, yere göre yatay atış hareketi yapar. Top yere çarptıktan sonra topun yatay hızı değişmeyeceği için yere göre eğik atış hareketi yaparak tekrar robot kolonun eline gelir.
b) Robot kol, topu serbest bıraktıktan sonra top yere çarpana kadar geçen süreçte topun çizgisel momentum değişimi, top yere çarptıktan sonra tekrar robot kolun eline gelene kadar geçen süreçteki çizgisel momentum değişimine eşittir.
- Cevap: Bu durum gerçekleşir. Her iki durumda topa etki eden net kuvvet kütle çekim kuvvetidir. Topun iniş ve çıkış süreleri de eşit olduğundan itmeleri dolayısıyla momentum değişimleri eşittir.
c) Topun yere çarpıp tekrar robot kolun eline gelme sürecinde topun mekanik enerjisi değişmez.
- Cevap: Bu durum gerçekleşir. Sistem sürtünmesiz olduğu için mekanik enerji değişmez.
11. Sınıf MEB Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 248 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.