
11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 200


“11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 200 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 200
Şekil 1.70, sürtünmelerin ihmal edildiği bir ortamda ortasındaki O noktasından geçen eksen etrafında serbestçe dönebilen bir çubuğu göstermektedir. Çubuğa etki eden kuvvetler incelenirse ilk denge şartı sağlanmaktadır.
Kuvvetlerin çubuk üzerindeki döndürme etkisi incelendiğinde F kuvveti saat yönünün tersine ve F kuvveti saat yönünde döndürme etkisi oluştururken F kuvvetinin döndürme etkisi yoktur.
Başlangıçta statik dengede olan ve ağırlığı ihmal edilen eşit bölmelendirilmiş çubuğun K, N ve R noktalarına sırasıyla 6F, 8F ve 2F büyüklüğünde kuvvetler aynı anda uygulanmaktadır.
Çubuğun dengede kalabilmesi için bu kuvvetler ile hangi noktadan kaç N büyüklüğünde bir dengeleyici kuvvet çubuğa uygulanmalıdır?
Çubuğun dengede kalabilmesi için denge şartlarının birlikte sağlanması gerekir.
Çubuğa uygulanacak dengeleyici kuvvet (R’), çubuk üzerindeki 6F, 8F ve 2F kuvvetlerinin bileşkesinin tersi yönünde ve aynı büyüklükte olduğunda Ftoplam 0 ve xtoplam 0 denge şartları sağlanmış olur ve çubuk dengede kalır. Dengede olan sistemlerde herhangi bir noktaya göre tork alındığında Ttoplam =0 şartı sağlanmalıdır. Örneğin M noktasına göre tork alındığında 8F ve 2F lik kuvvetler çubuğu + yönde, 6F değerindeki kuvvet ise – yönde döndürür. Buna göre Xtoplam = 8F■ d+2F■ 2d-6F■ 2d = 0 bulunur.
Çubuk üzerindeki 6F, 8F ve 2F kuvvetlerinin bileşkesi -y yönün – de M noktası üzerinde 16F olarak bulunur. Bu bileşke kuvveti dengeleyen kuvvet, çubuğun statik dengesini de sağlamış olur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf MEB Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 200 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.