
11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 187


“11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 187 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 187
Kuvvet; cisimler üzerinde şekil, yön ve hız değişikliği yapabileceği gibi döndürme etkisi de oluşturabilir.
Rüzgâr türbini rüzgârın uyguladığı kuvvet (Görsel 1.20.a), su değirmenine suyun uyguladığı kuvvet (Görsel 1.20.b), musluğu açarken veya kapatırken el ile uygulanan kuvvet (Görsel 1.20.c) ve bisiklet sürerken bisiklet pedalına ayak ile uygulanan kuvvet (Görsel 1.20.ç) cisimler üzerinde döndürme etkisi oluşturur. Fizikte bir kuvvetin cismi bir eksen veya nokta etrafında döndürme etkisine tork denir. Tork, vektörel bir büyüklüktür ve X sembolü ile gösterilir.
Torkun büyüklüğü, uygulanan dik kuvvetin büyüklüğüne (F) ve kuvvetin dönme noktasına veya dönme eksenine olan dik uzaklığına (d) bağlıdır. Dik kuvvetin büyüklüğü ve kuvvetin dönme noktasına dik uzaklığı arttıkça tork da doğru orantılı olarak artar. Buna göre tork X = ~dxF vektörel çarpımı ile bulunur ve birimi SI’ da N-m’dir. Bu çarpımın sonucunda tork, F ve d vektörlerine dik yeni bir vektördür. Bu vektörün yönü belirlenirken sağ el kuralı kullanılır.
Sağ el kuralına göre sağ elin dört parmağı F ve avuç içi dönme noktasını veya eksenini gösterdiğinde baş parmak X vektörünün yönünü gösterir. Buna göre Görsel 1.21’deki gibi cıvata somununu açmak için anahtara kuvvet uygulandığında torkun yönü sayfa düzlemine dik ve dışarıya doğru olur. Sayfa düzlemine dik vektörler kâğıt üzerinde 0 sayfa düzlemine dik ve içe doğru, 0 sayfa düzlemine dik ve dışa doğru şeklinde gösterilir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf MEB Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 187 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.