11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 75
“11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 75 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 75
3. Serbest Düşen Cisimlere Etki Eden Sürtünme Kuvveti: Hava Direnci
Galileo, bir kurşun ve tüyün aynı yükseklikten aynı anda bırakılmaları durumunda tüyün kurşuna göre daha sonra yere ulaşmasını hava direnci ile açıklamıştı. Havanın direnci serbest düşen cisimlerin hareketini nasıl etkiler? Bir örnek üzerinde inceleyelim.
Görsel 1.4.10.a’da belirli bir yükseklikten serbest bırakılan bir top ile düz bir kâğıt parçasının yere düşmeleri görülüyor. Aynı zamanda ve aynı yükseklikten bırakılmalarına rağmen top, kâğıttan daha önce yere düşer. Bunun sebebi topun kâğıttan daha ağır olması zannedilebilir. Oysa özdeş iki kâğıttan biri buruşturulup diğeri buruşturulmadan Görsel 1.4.10.b’deki gibi aynı yükseklikten aynı anda serbest bırakıldığında buruşturulmuş olan kâğıdın daha önce yere düştüğü görülür. Ağırlıkları aynı olan kâğıtların farklı zamanlarda yere düşmesi, düşme süresinin kâğıdın ağırlığına bağlı olmadığının kanıtıdır.
Havası alınmış bir ortamda aynı deneyi tekrarladığımızda topun, buruşturulmuş kâğıt ve buruşturulmamış kâğıdın aynı anda yere düştüğü görülür. 18. yüzyılda, havası alınmış bir cam tüp içinde madenî para ve kuş tüyüyle yapılan benzer bir deneyin sonuçları, Görsel 1.4.11’deki gibidir. Düşme sürelerinin boşlukta aynı olmasına rağmen havada farklı olması, havanın düşen cisimlere hareketlerinin zıt yönde uyguladığı dirençten kaynaklanır. Akışkanlar (sıvı ve gazlar), içinde hareket eden cisimlere, hareketlerine zıt yönde bir direnç kuvveti uygular.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 75 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.