Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fizik Ata Yayınları

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 30

“11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 30 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 30

Görsel 1.2.1’deki trenlerden birinde bulunan bir kişi, referans noktası olarak kendini seçerse trenin dışındaki ve içindeki varlıkların hareketini nasıl algılar? Yolcu, içinde bulunduğu tren hareket ettiğinde diğer trenin hareketini nasıl algılar?
Görsel 1.2.2’deki uçakların içindeki pilotlar, birbirlerinin hareketini nasıl algılar?

Cisimlerin hareketlerinin tanımlanması ve hızlarının ölçülmesi, referans kabul edilen sistemlere göre değişir. Referans sistemi, koordinat sistemiyle zaman göstergesinin beraber düşünüldüğü bir sistemdir. Hareketi izlemek için seçilen noktada bir gözlemcinin bulunduğu varsayılarak bu nokta, koordinat sisteminin başlangıç noktası kabul edilir. Hareketin gözlendiği bu koordinat sisteminin seçimi tamamen isteğe bağlıdır. Örneğin düz yolda ilerleyen bir arabanın hareketini incelemek için koordinat sistemi, yolun herhangi bir noktasına veya hareket hâlindeki başka bir araca sabitlenebilir. Referans sistemlerinin değiştirilmesiyle fiziksel olaylar değil, yalnızca olayların izlenme noktası değişir. Referans sistemi olarak hangi noktayı seçersek hareketi de o noktaya göre tanımlamış oluruz. Bir hareketlinin herhangi bir referans sistemindeki gözlemciye göre hareketine bağıl hareket, hızına da bağıl hız denir. Bu bölümde bir cismin hareketini, yine hareketli olan başka bir cisme göre tanımlayarak cisimlerin birbirlerine göre olan hızlarını inceleyeceğiz. Hız, vektörel bir büyüklük olduğundan bağıl hız, vektörel işlemlerle hesaplanır. Bu hesaplama yapılırken bütün hızlar ortak bir referans sistemi olan yeryüzüne göre tespit edilir.

Bir cismin hareketi, farklı hızlara sahip gözlemcilere göre farklı algılanır. Aynı hareketin iki ayrı gözlemciye göre farklı algılanması bu iki gözlemcinin birbirine göre nasıl hareket ettiklerine bağlıdır. Örneğin aynı hızlarla -aynı yönde uçmakta olan uçaklar için her bir uçağın pilotuna göre diğer uçaklar- hareketsiz görünür. Buna karşın yerdeki bir gözlemciye göre bütün uçaklar aynı hızla uçmaktadır.

Bir cismin herhangi bir referans sistemindeki bir gözlemciye göre olan hareketini bağıl hareket, sahip olduğu hızı da bağıl hız olarak adlandırmıştık.
Bağıl hızı, tek boyutta ve iki boyutta olmak üzere iki başlık hâlinde inceleyeceğiz. Bağıl hız konusunda değişken hızlar yani ivmeli hareketler üzerinde durmayacağız. Bağıl hız konusundaki bütün hızlar, sabit hızlardır. Bağıl hız,

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 30 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!