Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fizik Ata Yayınları

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 29

“11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 29 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 29

KONULAR

1. Bağıl Hareket ve Bağıl Hız

2. Hareketli Ortamlarda Bağıl Hız

Günlük yaşamda hareket; enerjik olma, yer değiştirme gibi farklı anlamlarda kullanılır. Hareket, fiziğin en temel inceleme alanlarından biridir.
“Acaba fizikte bu denli önemli yer teşkil eden hareket nedir?”, “Cisimlerin hareketli olup olmadığına nasıl karar verilir?” gibi soruların fizikte ne anlama geldiği net ve doğru olarak tanımlanmalıdır. Cisimlerin hareketli olup olmaması seçilen bir referans noktasına göre zamanla konumlarının değişip değişmemesine bakılarak bilinir. O hâlde seçilen bir referans noktasına göre bir cismin zamanla yeri değişiyorsa “Bu cisim o referans noktasına göre hareket ediyor.” denir. Bir referans noktasına göre hareketli sayılan bir cisim, başka bir referans noktasına göre durgun olabilir. Evrende mutlak durgun referans sistemi yoktur.
Şimdiye kadar bir cismin hareketini sabit bir referans sistemine göre tarif ettik. Peki, referans sistemi hareketli olursa ne olur? Örneğin aynı doğrultuda ama farklı hızlarda giden iki araba içinde oturan gözlemciler dışarıda koşan bir adamın hareketini tarif ettiğinde yavaş giden araç içindeki gözlemci, adamın hareketini v hızı ile hesaplarken hızlı giden araç içindeki gözlemci, adamın hızını v’den daha küçük olarak hesaplayacaktır. Eğer arabaların yönleri de zıt ise o zaman gözlemciler, sadece hızları değil adamın koştuğu yönü de farklı tarif edeceklerdir.
Referans sistemleri durgun ya da hareketli olabilir. Bu bölümde sabit ve hareketli ortamlar için bağıl hızın nasıl inceleneceğini öğreneceğiz.

Düşünelim-Hazırlanalım

Soru: Bir nehirde, nehre girdiği noktanın tam karşısından kıyıya çıkmak isteyen yüzücü, nehrin akıntı yönü de dikkate alındığında nehre hangi doğrultuda girmelidir?

  • Cevap: Yüzücü, akıntıya karşı eğik bir açıyla yüzmelidir. Böylece akıntının etkisini dengeleyip karşı kıyıya ulaşabilir.

Soru: Kıyıya paralel akıntı yönünde koşan Ahmet ile nehirde akıntı yönünde yüzen Emel’in birbirlerine göre hızları nasıl olabilir?

  • Cevap: Ahmet’in yere göre hızı, kendi koşu hızı kadar olacaktır. Emel’in hızı ise hem akıntı hızını hem de yüzme hızını içerdiği için daha büyük olabilir.

Soru: Hareketli iki cisimden önde gidenin hızı daha mı büyüktür?

  • Cevap: Hayır, önde giden cismin hızı her zaman daha büyük olmayabilir. Hız, cismin anlık hareketine bağlıdır; arkadaki cisim daha hızlıysa, ilerideki cismi geçebilir.

11. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 29 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!