11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 230
“11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 230 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 230
Newton’ın Kütle Çekim Yasası ile açıkladığı kuvvet, doğadaki temel kuvvetler arasında ilk önce keşfedilendir. Elektrik ve manyetik kuvvetlerin varlığı daha sonra anlaşılmıştır. Oysa bu kuvvetler doğa olaylarının açıklanmasında, canlıların yaşamında ve teknolojide önemli rol oynar. Canlıların nesilden nesile aktarılan genetik bilgilerinin DNA zinciri boyunca dizilimi, kandaki oksijen alışverişi elektriksel kuvvetlerle sağlanmaktadır. DNA sarmalında adenin ve timin, guaninle sitozin birbirlerini elektriksel kuvvetlerle çeker. Bunun dışında otomobillerin boyanması, lenslerin göze tutunması gibi fotokopi ve lazer yazıcılarda herhangi bir görüntünün yazdırılmasında da elektriksel kuvvetler etkilidir.
Fotokopi makinelerinde lensler ve aynalar silindir üzerindeki orijinal sayfadaki görüntünün üzerine odaklanır. Silindir genellikle iyi bir iletken olan alüminyumdan yapılır. Alüminyumun yüzeyi karanlıkta elektriksel olarak iletken olmayan ancak ışığa maruz kaldığında iletken olabilen ince bir selenyum tabakasıyla kaplanmıştır. Fotokopi çekimi işleminin birinci adımında silindir selenyum tabakası üzerine karanlıkta bir çubuk tarafından düzgün pozitif yük yerleştirilir. İkinci adımda kopyalanacak görüntü, silindir üzerine aktarılır. Beyaz kâğıt üzerine siyah olarak yazılmış olan harfler karanlık olarak algılanır. Etrafındaki beyazlıklar da aydınlık olarak algılanır. Aydınlık olan kısımlarda selenyum iletken hâle gelir ve elektronlar alüminyumun yüzeyinden akarak pozitif yükleri nötrleştirir. Karanlık olarak algılanan harflerin olduğu kısımlarda selenyumun iletken olmaması nedeniyle pozitif yükler kalır. Üçüncü adımda ise toner olarak bilinen koyu mürekkep tozu negatif yükle yüklenir ve silindir döndükçe negatif yüklü toner, harflerin olduğu bölgelere yani pozitif yüklerin olduğu yerlere çekilerek yapışır. Dördüncü adımda dönen silindir daha güçlü bir şekilde pozitif yüklü kâğıt üzerine baskı yapar. Son adımda da kâğıt ısıtılarak tonerin kâğıt üzerinde kalıcı olması sağlanır.
Bu bölümde elektriksel kuvvet ve elektrik alanla ilgili temel durumları öğreneceğiz.
Soru: Elektriksel kuvvet, yer çekimi kuvveti ile aynı mıdır?
- Cevap:
Soru: Yüklü bir cisim olmasa da elektrik alandaki her noktada kuvvet var mıdır?
- Cevap:
11. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 230 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.