Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 344

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 344 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 344

Bilgi Kutusu

pH İngilizcede Power of Hydrogen açılımı olan hidrojenin gücü (kapasitesi) anlamına gelir.

Suda baz çözülürse OH- iyon derişimi artar ve suyun iyonlaşma dengesi girenler yönünde bozulur, H+ iyon derişimi azalır. Bu durumda baz çözeltilerinde [OH-] > 10″7 M > [H+] olur.

Sonuç olarak bir çözeltide
[H+] = [OH-] ise çözelti nötr
[H+] > [OH ] ise çözelti asit
[OH ] > [H+] ise çözelti bazdır.

pH ve pOH kavramları

Sulu çözeltilerde H+ ve OH” iyonlarının derişimleri, genellikle çok küçük sayılardır ve bunlarla çalışılması oldukça güçtür. Bu nedenle 1909’da Danimarkalı kimyacı Soren Sorensen (Sorın Sorınsın) tarafından daha pratik bir kavram olan pH önerilmiştir. Bir çözeltinin pH’si hidrojen iyonu derişiminin (mol/L olarak) negatif logaritması olarak tanımlanır.

Bazı tepkimelerde çözelti asitten baza, bazdan aside dönüşürken H+ ve OH” iyonları derişimlerinde çok büyük değişiklikler olur. Bu nedenle ortamın asitlik ve bazlık derecesini göstermek üzere pH ve pOH terimleri kullanılır.

“p” değeri matematikte -logaritma (p = -log) demektir. pH, H3O+ veya H+ iyonları derişiminin negatif logaritmasına, pOH ise OH” iyonları derişiminin negatif logaritmasına eşittir. 25 oC’de sulu çözeltilerde H+ veya OH- iyon derişimlerinden biri büyüdüğünde diğeri küçülür. Asit çözeltilerinde pH < 7, baz çözeltilerinde pH > 7, nötr çözeltilerde ise pH = 7’dir. Bazı maddelerin pH değerleri Görsel 6.7’de verilmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 344 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!