Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 293

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 293 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 293

Sıcaklığın Tepkime Hızına Etkisi

Yiyeceklerin sıcak havalarda çabuk bozulmasının nedeni bakterilerin yol açtığı bozulma tepkimelerinin daha hızlı gerçekleşmesidir. Yiyecekler buzdolaplarına konularak sıcaklık düşürülür. Böylece bozulma tepkimelerinin yavaşlaması sağlanarak yiyeceklerin uzun süre saklanması sağlanır. Tepkimeler, girenlerdeki maddelerin etkin çarpışma yaparak aktivasyon enerjisini geçmesiyle gerçekleşir. Girenlerdeki maddelerin her çarpışması etkin olmadığı için bütün çarpışmalar tepkime ile sonuçlanmaz. Yeterli kinetik enerjiye sahip olmayan taneciklerin yaptığı çarpışmalarda da tepkime gerçekleşmez. Sıcaklık artışı taneciklerin kinetik enerjisini arttırır. Kinetik enerjileri artan tanecikler birbirleriyle daha hızlı çarpışır. Böylece birim hacimdeki etkin çarpışma sayısı arttığından tepkime hızı artar. Sıcaklığın artması ile aktifleşmiş kompleks sayısı artar fakat aktivasyon enerjisi değişmez. Birim zamanda aktivasyon enerjisini aşan ve ürünü oluşturan tanecik sayısı artar.

Sıcaklık artışı hem endotermik hem de ekzotermik olan tüm tepkimelerin hızını arttırır. Sıcaklık artışı aktifleşme enerjisi büyük tepkimelerin hızını aktifleşme enerjisi küçük tepkimelere göre daha çok arttırır. Sabit hacimde gerçekleşen tepkimelerde sıcaklık artışı toplam tanecik sayısını değiştirmediğinden derişimi etkilemez. Sıcaklık, tepkimelerin hız sabitinin artmasına neden olur. Örneğin tepkime hız ifadesi r=k[M]n olduğunda sıcaklık artışı, molar derişimini etkilemezken hız sabitini arttırarak tepkime hızını arttırır.

Ozon gazının atmosferde bozunma tepkimesi

O3(g) → O2(g) + O(g) şeklindedir. Bu tepkimenin sıcaklıkla hız sabitinin değişim değerleri Tablo 5.4’te verilmiştir. Bu tablo incelendiğinde hız sabitinin sıcaklıkla doğru orantılı değiştiği görülür. Sıcaklık artmasıyla ozon gazının bozunma hızı da artar. Sıcaklık artışının atom ve moleküllerin kinetik enerjilerini ve aktivasyon enerjisini aşabilecek enerjiye sahip tanecik sayısını gösteren Grafik 5.5’te verilmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 293 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!