
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 289


“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 289 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 289
Aktifleşme enerjisi değişmezken aktifleşme enerjisini aşabilen tanecik sayısı arttığı için tepkime hızı artar. Tepkime hızı r = k.[tepkimeye giren]n olduğundan k=r/[tepkimeye giren]” eşitliğinde derişim artınca hız da aynı oranda arttığından hız sabiti (k) değişmez.
Örneğin N2(g) + 3H2(g) —• 2NH3(g) tepkimesi tek basamakta olup sabit sıcaklık ve sabit hacimli kapta gerçekleşmektedir. Bu tepkimede N2 derişimi sabit tutulup H2 derişimi iki katına çıkarıldığında olduğundan tepkime hızı 8 katına çıkar.
Bu tepkimenin gerçekleştiği kabın hacmi yarıya düşürülürse girenlerdeki maddelerin derişimleri iki katına çıkar. Buna göre tepkime hızı olduğundan tepkime hızı 16 katına çıkar. Mekanizmalı tepkimelerde tepkimenin hız ifadesi, tepkimeye giren maddelerin başlangıç derişimlerinden ve tepkimenin başlangıç hızından yararlanılarak bulunur.
Bilgi Kutusu
Sıfırıncı dereceden tepkimelerde madde miktarının artması tepkime hızını değiştirmez.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 289 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.