Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Kimya

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 150

“11. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 150 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 150

2. ÜNİTE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Aşağıda verilen bilgilere göre soruları cevaplandırınız.

Gaz yasaları; gazların özelliklerini, basınç, hacim ve sıcaklıkla ilişkilerini açıklar. Bu yasalar aşağıda belirtilmiştir:
Boyle Yasası’na göre mol sayısı ve sıcaklığı sabit tutulan bir gazın hacmi ile basıncı ters orantılıdır.
V a -p veya PV = sabit (n ve T sabit)
Charles Yasası’na göre basıncı ve mol sayısı sabit tutulan bir gazın hacmi, mutlak sıcaklığı ile doğru orantılıdır.
Gay Lussac Yasası’na göre hacmi ve mol sayısı sabit tutulan bir gazın basıncı, mutlak sıcaklık ile doğru orantılıdır.
Avogadro Yasası’na göre aynı sıcaklık ve basınçta (aynı koşullarda) bulunan gazların mol sayıları ile hacimleri doğru orantılıdır.

Yukarıda verilen gaz yasalarından faydalanarak aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Isınan havanın neden yukarıya çıktığını açıklayınız.

  • Cevap: Isınan havanın yukarıya çıkmasının nedeni, Charles Yasası’na dayanır. Sıcaklık arttıkça gaz molekülleri daha hızlı hareket eder ve hacimleri artar. Isınan havanın hacmi arttığı için yoğunluğu azalır ve daha hafif hale gelir. Daha hafif olan hava yükselir ve yerine daha soğuk ve yoğun hava gelir.

2. Soğuk havada kalan balonun neden büzüştüğünü açıklayınız.

  • Cevap: Soğuk havada kalan balonun büzüşmesinin nedeni, Boyle Yasası’na dayanır. Sıcaklık sabit tutulduğunda, gazın hacmi ve basıncı ters orantılıdır. Soğuk hava, balondaki gazın hacmini küçültür, bu da basıncın artmasına neden olur. Balonun kauçuk duvarları ise basınca karşı koyamayacak kadar zayıf olduğu için balon küçülür.

3. Balona hava ilave edildiğinde balon neden şişer?

  • Cevap: Balona hava ilave edildiğinde balon şişer çünkü Avogadro Yasası’na göre, gazın mol sayısı ve hacmi doğru orantılıdır. Balona hava ilave edildiğinde, daha fazla gaz molekülü balona girmiş olur ve bu da hacmin artmasına neden olur. Balonun kauçuk duvarları da artan hacme karşı esnek olduğu için şişme işlemine izin verir.

4. Sıkıştırılan balon neden patlar?

  • Cevap: Sıkıştırılan balon patlar çünkü Boyle Yasası’na göre, gazın hacmi ve basıncı ters orantılıdır. Balonun içindeki gaz sıkıştırıldığında, hacmi azalırken basınç artar. Balonun kauçuk duvarları ise artan basınca karşı koyamayacak kadar zayıf olduğu için patlar.

11. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 150 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!