
11. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110


“11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 110 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110
Potansiyel enerji SI birim siteminde J (Joule) birimini alır. Sarmal yaylar; esneklik sınırlarım içinde kalmak şartıyla üzerine kuvvet uygulandığında boyları değişen, kuvvet ortadan kalktığında eski şeklini alan, esneklik özelliği kazandırılmış nesnelerdir.
Sürtünmesiz ortamda bir ucunda katı cisim bulunan Şekil 1.89’daki sarmal yayın diğer ucu da sabitlenmiştir. Herhangi bir kuvvet uygulanmadığında yay dengede durarak normal boyunu korur.
Denge durumundaki yaya Şekil 1.90’da verildiği gibi (-) yönde F kuvveti uygulandığında yay sıkışarak kuvvet yönünde -x kadar sıkışmaktadır. Yay bu durumda da dengede ise yay tarafından F kuvvetine zıt yönde Fyay tepki kuvveti oluşur.
Şekil 1.91’de verildiği gibi F kuvveti (+)yönde uygulandığında ise yay uzayarak kuvvet yönünde x kadar uzar. Denge sağlanması için oluşan Fyay kuvveti yine F ile eşit büyüklükte ve zıt yöndedir.
Her defasında yay üzerinde F kuvvetine eşit ve zıt yönde oluşan Fyay kuvvetine, yayı denge durumuna getirmeye çalıştığı için geri çağırıcı kuvvet adı verilir.
Sarmal yayların üzerine uygulanan kuvvete göre boylarındaki değişimi inceleyen bilim insanı Robert Hooke (Rabırt Hok), F , Fyay ve x arasında eşitliğini elde etmiştir. Eşitlikteki;
x: sarmal yayın boyundaki değişme miktarı olup Sl’daki birimi m’dir. k: yay sabiti olup SI daki birimi N/m’dir.
Hooke kanununa göre yaya uygulanan F kuvveti ile yayın boyundaki değişme miktarı x doğru orantılı olduğundan (F-x) grafiği Şekil 1.92’de verildiği gibi elde edilir.
(F-x) grafiğinin eğiminde birim analizi yapıldığında tan a = -X olduğundan eğimin yay sabiti k ya eşit olduğu görülür. Grafiğin altında kalan alan ise F kuvveti sarmal yayın boyunu x kadar değiştirdiğinde yaptığı işe eşit olacağından formülüelde edilir.
Enerji korunumlu olduğundan W işi yay üzerinde potansiyel enerjiye dönüşür. Yayın sahip olduğu bu enerjiye esneklik potansiyel enerjisi denir. Esneklik potansiyel enerji EPyay ile gösterilir. Bu durumda yay sabiti k olan sarmal bir yayın boyu x kadar değiştirildiğinde yayda depolanan esneklik potansiyel enerjisi EPyay = • k • x eşitliğiyle hesaplanır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.