11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 89
“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 89 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 89
Beyin ve omuriliğin motor kontrol merkezleri birbirine zıt çalışan (antagonist) kasları da yönetir. Bu kaslara en güzel örnek kol ve bacak kaslarıdır. Görsel 1.56’da olduğu gibi eklemin bir tarafındaki uzun kas diğer tarafındaki kısa kastan daha kuvvetli kasılır.
Fizik dersinin içeriğinde olan vektörler, dinamik, denge ve moment konularındaki bilgilerinizi hatırlamanız, iskelet kaslarının kasılma kuvveti ve yük arasındaki ilişkiyi anlamanızı kolaylaştıracaktır. Zıt çalışan kaslar sayesinde iş ve hareket ortaya çıkar. Birbiriyle aynı yönlü çalışan kaslar sayesinde ise ayakta durma gerçekleşir.
Kas kasılarak bir yük kaldırdığında iş yapar. Burada işin tanımı yükün hareket mesafesiyle çarpımı anlamına gelir. Kaslar bir yükü, belli bir mesafeye kadar taşımak için gerekli enerjiyi nereden karşılar? Bu soruyu, kasın kasılma mekanizmasına göre sormak gerekirse yanıt bulmamız gereken iki soru belirir: Birinci soru, aktin iplikleri, miyozin iplikleri üzerinde kaymak için gereken enerjiyi nereden karşılar? İkinci soru ise sarkoplazmaya dağılan kalsiyum iyonlarını geri toplayıp sarkoplazmik retikuluma sokmak için gereken enerji nereden gelir? Bu iki soruyu birleştirip başka bir biçimde soracak olursak; kasın her uyarıyı alıp yeniden kasılacak hâle gelmesi, aksiyon potansiyeline dönmesi, için gereken enerjinin kaynağı nedir?
Fizik dersinin içeriğinde olan iş ve enerji konularındaki bilgilerinizi hatırlamanız, iskelet kaslarının kasılma kuvveti ve yük arasındaki ilişkiyi anlamanızı kolaylaştıracaktır.
Kas liflerinin sitoplazmasındaki ATP, tam kasılmayı ancak 1-2 saniye sürdürebilir. ATP, ADP’ye dönüştüğünde yeniden fosforile olmak zorundadır. Bunun için ilk kaynak yine burada bulunan kreatin fosfattır. Kreatin, kas hücrelerinde bir mol ATP’den daha fazla enerji depolayan moleküldür. Kreatin fosfatın, fosfatı ayrılarak fosfat, ADP’ye aktarılır ve ATP oluşumu sağlanır. Kasta kreatin fosfattaki enerji, kasın 5-8 saniye daha kasılmasını sağlayabilir.
Kreatin: Kas kasılması için kas hücrelerinde kreatin fosfat olarak depo enerji kaynağını oluşturan, azotlu bir organik bileşiktir. Kas kasılması sırasında hücre içi ATP seviyesini sürdürmek için kreatin fosfat, ADP’ye yüksek enerjili fosfat grubunu verir. Kreatin böbrekte, karaciğerde ve pankreasta üretilir. Fazlası böbrekten atılır. Kandaki bu molekülün değeri böbreklerin iyi çalışıp çalışmadığı hususunda belirleyicidir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 89 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.