11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 61
“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 61 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 61
Östaki borusu, yutak ile orta kulak arasında uzanır. Yutak tarafındaki ucunda çoğu zaman kapalı duran bir yapı bulunur. Yutkunma esnasında bu yapının açılıp kapanması kulak zarında hissedilebilir. Östaki borusunun görevi, orta kulaktaki hava basıncı ile dış ortamdaki basıncın aynı seviyede kalmasını sağlamaktır. Burun veya boğaz boşluğundaki mikroplar östaki borusu yoluyla orta kulağa ulaşır ve enfeksiyona neden olur. Bu enfeksiyon antibiyotikle tedavi edilir.
Geniz etinin normalden büyük olması ve çeşitli alerjik reaksiyonlardan dolayı östaki borusunda ödem (şişlik) veya sıvı toplanması meydana gelebilir. Bu durum da enfeksiyona yol açar. Bu enfeksiyonlar, ameliyatla veya antibiyotikle tedavi edilir. Oluşan bu enfeksiyonlara orta kulak iltihabı denir.
Uçak yolculuğu, asansöre binme gibi durumlarda, bulunduğunuz yerin yüksekliğinin hızla değişmesi, östaki borusu kapalı olduğundan basınç farkı oluşmasına neden olur. Basınç farkından dolayı kulak zarında gerilme ve ağrı olur. Esneme, yutkunma, sakız çiğneme gibi hareketlerin yapılması östaki borusunun açılmasını ve orta kulaktaki basıncın atmosfer basıncıyla eşitlenmesini sağlar. Böylece kulaktaki ağrı veya acı geçer.
İç kulak, şakak kemiklerinin içine yerleşmiştir. İç kulakta işitmeden sorumlu salyangoz (kohlea) ile dengeden sorumlu yarım daire kanalları, kesecik ve tulumcuk bulunur (Görsel 1.35).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 61 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.