11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 273
“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 273 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 273
Popülasyon Ekolojisi
2.2. Popülasyon Ekolojisi
Tek hücrelilerden çok hücrelilere kadar canlıların tümünde madde ve enerji gereksinimi yaşam boyu devam eden bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyaç; kaynakların sınırlı olması, canlının bireysel çabalarının yetersiz kalması, değişen çevresel koşullara karşı hayatta kalma mücadelesi ve neslinin devamlılığını sağlama gibi nedenler aynı türün bireylerini bir arada tutar. Belirli bir yaşam alanında bulunan tek bir türe ait bireylerin meydana getirdiği topluluğa popülasyon denir. Fethiye’deki kardelen çiçekleri, Kırklareli’ndeki meşe palamutları, Nazik Gölü’ndeki alabalıklar popülasyona örnek verilebilir.
2.2.1. Popülasyon Dinamiğine Etki Eden Faktörler
Popülasyonun yerleştiği alanın özellikleri, sahip olduğu besin kaynakları, ısı, ışık, nem, tür içi ve türler arası girdiği rekabet gibi etkenler popülasyon dinamiğini belirler. Popülasyon dinamiği; popülasyonu oluşturan birey sayısı, popülasyonun büyüklüğü, taşıma kapasitesi, dağılımı, yaş dağılımları gibi popülasyon hakkındaki özelliklerin bilinmesini sağlar.
2.2.1.1. Popülasyon Yoğunluğu
Belli bir zaman diliminde birim alan veya hacimdeki birey sayısı bize popülasyon yoğunluğu hakkında bilgi verir. Örneğin “Bir mililitre kandaki Vibrio cholera (Vibrio kolera) bakterisi sayısı”, “Longoz ormanlarında metrekareye düşen akça ağaç sayısı”, “Akdeniz’de metreküpteki Noctiluca milliaris (Noktiluca miliaris) yakamozu sayısı” o türlerin o zaman dilimindeki popülasyon yoğunluğu hakkında bize veri sağlar. Yaşam alanı sınırları içinde tüm bireylerin sayılabilmesi hem makro hem mikro canlılar için çok zor bir durumdur. Bu yüzden bazı örnekleme teknikleri kullanılmaktadır. Popülasyonun yayılış gösterdiği alanlardan seçilen örnekleme alanlarını kullanma, işaretleme yapma ve tek tek sayma bu tekniklerden birkaçıdır. Bunlardan elde edilen verilerle popülasyon yoğunluğu yaklaşık olarak hesaplanmaktadır.
Doğum ve ölüm olayları, içeriye veya dışarıya gerçekleşen göçler, popülasyonların yoğunluğunu etkiler. Bu veriler birlikte değerlendirildiğinde popülasyonun büyüklüğü belirlenir.
Doğum sayısı ve içe göçün birlikte oluşturduğu B verisi, popülasyonun büyüklüğü ile doğru orantılı; ölüm sayısı ve dışa göçün birlikte oluşturduğu C verisi popülasyonun büyüklüğüyle ters orantılıdır. Her iki verinin yaklaşık aynı değerde olması popülasyonun dengede olduğunu gösterir.
Popülasyon, zaman içinde anlamlı biyolojik değişimlere uğrayabilir. Ortama yabancı türlerin girmesi, habitatların yanlış kullanımı, çeşitli nedenlerle habitatların tahribatı, besin zincirlerinde meydana gelen bozulmalar popülasyonlar için tehlike oluşturmaktadır. Belirli çevresel koşullarda ve zaman dilimi içinde popülasyonların birey sayılarında görülen değişim büyüme eğrileri ile ifade
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 273 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.