Evvel Cevap
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 238
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 238

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 238 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 238

Üreme Sistemi ve Embriyonik Gelişim Ölçme ve Değerlendirme Bölümü

Aşağıdaki açık uçlu soruların cevabını boş bırakılan alana veya defterinize yazınız.

1. Üreme sistemi temel organları dişilerde ovaryum (yumurtalık), erkeklerde testislerdir (er bezleri). Bu iki organın dişi ve erkekteki temel görevi nedir?

  • Cevap: Ovaryum ve testislerin temel görevi üreme hücrelerini (dişilerde yumurta hücresi, erkeklerde sprem hücresi) oluşturmaktır. Ovaryumdan östrojen ve progesteron, testislerden testosteron hormanı salgılanır. Östrojen dişi özelliklerinin kazanılmasını, testosteron erkek
    özelliklerinin kazanılmasını sağlayan hormondur.

2. Gametogenez ne demektir? Açıklayınız.

  • Cevap: Dişi ve erkek üreme hücrelerinin oluşumu anlımana gelir. Spermatogenez erkek gametin, oogenez dişi gametin oluşumunu sağlayan mitoz ve mayoz bölünme süreçleridir. Bu olaylar gametogenez olarak tanımlanır.

3. Dişi ve erkekte gametogenezi yöneten ortak hormonları ve bu hormonların cinsiyete göre farklılıklarını açıklayınız.

  • Cevap: Her iki cinsiyette de gametogenezi başlatan hipofizin ön lobundan salgılanan FSH ve LH hormonlarıdır. FSH dişilerde folikül hücrelerini uyararak oogenez olayını başlatır ve folikül hücrelerinden östrojen hormonu salgılanmasını sağlar. FSH erkeklerde testisleri uyararak spermatogenezi başlatır ve testesteron salınımı başlatır. LH ise spermatogenezin gerçekleşmesini sağlar.

4. Korpus luteum nedir? İşlevini açıklayınız.

  • Cevap: Ovulasyon sonrası boş kalan folikülde yağ birikmesi ile oluşan yapıdır. Salgıladığı östrojen ve progesteron salgıları ile uterusu kalınlaştırarak gebeliğe hazırlar. Gebelik gerçekleşmiş ise gebeliğin devamını sağlar.

5. Erkek üreme sisteminde testislerin yapısında bulunan sertoli hücrelerinin görevi nedir?

  • Cevap: Sertoli hücreleri spermlerin korunup beslenmesini sağlar.

6.-7. soruları aşağıdaki metne göre cevaplandırınız.

Anne karnındaki erkek fetüsün testislerinin skrotu- ma inmesi, gebeliğin son 3 haftası ile 1 ayı içerisinde gerçekleşir. Bu iniş, testislerden salgılanan testosteron hormonunun uyarısıyla gerçekleşir. Bazı durumlarda testisler skrotuma inemez veya iniş yarım kalır. Tes- tisler, karın boşluğunda kalır. Karın boşluğunda kalan testisler sperm üretme özelliğini kaybeder. Bu tip erkek çocuklarının testisleri, ergin cinsel yaşamları başlamadan önce operasyonla skrotuma indirilir. Fakat gelişmesi anormal olan testislerin, yeterli testosteronu salgılayamaması durumu devam eden erkeklerde cerrahi girişim başarısızlıkla sonuçlanabilmektedir.

6. Testislerin karın boşluğundan inememesinin nedeni ne olabilir?

  • Cevap: Gelişimi normal olmayan testislerin yeterli testosteron salgılayamaması nedeniyle testislerin skrotuma inişi engellenir.

7. Sperm üretimi için skrotumun önemi sizce nedir?

  • Cevap: Sperm üretimi için testislerin, karın boşluğuna göre daha düşük sıcaklıkta olan skrotumda olması gerekmektedir.

8.-10. soruları aşağıdaki metne görecevaplandırınız.

Anne sütü, bebeğin besin gereksinimi ve enfeksiyonlara karşı korunması için çok önemlidir. Anne sütü, farklı antikorlar ve enfeksiyon engelleyici maddeler içerir. İnsan sütü, inek sütünden bazı yönleriyle farklıdır. İnsan sütündeki laktoz oranı, inek sütünden yaklaşık %50 daha fazladır. İnek sütü ise insan sütünden daha fazla protein içerir. Anne emzirme döneminde metabolizması için gerekli olan maddelerin büyük kısmını kaybeder. Anne bu dönemde günde 2-3 gr kalsiyum ve fosfat kaybedebilir. Yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini almıyorsa paratiroit bezleri büyür ve kemikler kalsiyum kaybeder. Emzirme dönemlerinde gebelikte daha fazla dekalsifikasyon (kemikten kalsiyum çekilmesi) görülebilir.

8. Anne sütü ile inek sütü arasında dikkat çeken farklar nelerdir?

  • Cevap: Anne sütü, inek sütünden daha fazla laktoz içerirken inek sütü daha fazla protein içerir.

9. Emzirme döneminde kalsiyum ve D vitamini takviyesi devam etmelidir. Neden?

  • Cevap: Anne emzirme döneminde metabolizması için gerekli maddeleri kaybeder. Yeterli kalsiyum ve D vitamini almazsa kemikler kalsiyum kaybederek yumuşar.

10. Emzirme dönemlerinde bazı durumlarda paratiroit bezi büyüyebilir. Neden?

  • Cevap: D vitamini eksikliği ve kalsiyum yetersizliğinde paratiroit bezi, parathormon salgısını arttırarak kemiklerden kana kalsiyum geçişini sağlar. Fazla miktarda parathormon salgılama paratiroit bezinde büyümeye neden olur.

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcüğü/sözcükleri yazınız.

  • Cevap:

11. Dişi üreme sisteminde döl yatağının en iç kısmında bulunan, kalınlaşabilen endometriyum tabakası bulunur.
12. Embriyonun gelişimin başlangıcında çok sayıda hücreden oluşmuş dut görünümlü hücre topluluğuna morula denir.
13. Embriyonik gelişimin erken dönemlerinde art arda hızla gerçekleşen hücre bölünmesi olayına segmentasyon denir.
14. Embriyonun gelişimi esnasında ortaya çıkan içi sıvı dolu top görünümlü yapıya blastosist, bu yapı içindeki boşluğa ise blastosöl denir.
15. Gebelik sırasında annenin geçirdiği virütik hastalık etkeni olan virüs, plasenta yoluyla bebeğe geçerek çeşitli anormalliklere neden olabilir.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 238 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum