Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 226

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 226 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 226

Döllenme

İnsanda çiftleşme sırasında dişi üreme kanalına bırakılan semenin bazik hâli vajinanın asidik ortamını nötralize ederek spermi korur ve hareketliliğini artırır. Semen ilk atıldığında servikse ulaşıncaya kadar spermlerin bir arada kalmasına yardımcı olur. Daha sonra spermlerin rahim ve yumurta kanalında serbestçe yüzmelerini sağlar. Yumurtlama ile yumurta kanalına atılan ikincil oosit, burada spermle karşılaşırsa döllenme gerçekleşir (Görsel 1.124). İkincil oositin ürettiği bazı kimyasal maddeler, spermi ikincil oosite çeker ve sperm ikincil oositi çevreleyen zona pellusidadaki reseptörlere tutunur. Bu bağlanma ile spermin akrozomu parçalanır, spermin baş kısmındaki çekirdek ve sentrozo- mun zona pellusidadan ikincil oosite bırakılması kolaylaşır. Spermin mitokondri bulunduran orta kısmı ve kamçısı ikincil oosit içine girmez. İki hücrenin zarı kaynaştıktan sonra ikincil oositteki enzimler yardımıyla sertleşen zona pellusida diğer spermlerin girişini engeller. Zona pel- lusidaya tutunmayı başaran spermin baş kısmından bıraktığı çekirdeği ile yumurta çekirdeği kaynaşır. İki haploid çekirdek kaynaşarak zigotu (2n) oluşturur. Oluşan zigot mitoz bölünmeler geçirerek yumurta kanalında siller ve düz kasların yardımıyla rahme doğru taşınır.

Araştıralım-Paylaşalım

Spermin yumurtaya girdikten sonra diğer spermlerin de yumurtaya girişini önlemesinin sebebi nedir? Birden fazla sperm, yumurtaya girseydi neler olurdu? Araştırıp sınıfta paylaşınız.

  • Cevap:

Spermin yumurtaya girdikten sonra diğer spermlerin girişini önleyen asıl sebep, oosit adı verilen yumurta hücresinin hücre zarında bulunan özel protein molekülleri olan zona pellucida ve akrosom reaksiyonudur. Akrosom, sperm başındaki bir organdır ve enzimler içerir. Yumurta hücresiyle temas ettiğinde, akrosom enzimleri zona pellucida’yı parçalar ve bu sayede spermin yumurta hücresine girmesine izin verir. Ancak bu reaksiyon, tek bir spermin girişine izin verir.

Birden fazla sperm, yumurtaya girseydi, çoklu gebelikler gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durumda, fetüslerin erken doğum yapma, düşük doğum ağırlığı, ölüm veya diğer sağlık sorunları gibi riskleri artabilir. Bu nedenle, sadece bir spermin yumurtaya girmesi, sağlıklı bir gebelik için önemlidir.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 226 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!