11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142
“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 142 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142
Kan dokuda üç çeşit hücresel yapı vardır. Bunlar alyuvarlar (eritrositler), akyuvarlar (lökositler) ve kan pulcuklarıdır (trombositler) (Görsel 1.86).
Tüm kan hücreleri vücudumuzdaki yaşamına, kemik iliğinde bulunan ve tek tip olan kök hücreler olarak başlar. Alyuvarlar, doğuma ortalama bir aylık bir süre kalana kadar, en çok karaciğerde olmak üzere, dalak ve lenf düğümlerinde üretilir. Doğuma son bir ay kaldığında ve doğumdan sonra alyuvarlar yoğun olarak kemik iliğinde üretilir. Yirmi yaşından sonra ise daha çok omur, göğüs, kaburga, uyluk kemiği gibi kısımlarda üretilir.
Alyuvarlar, kanda en fazla bulunan kan hücreleridir. Kemik iliğinden kana geçerken çekirdek, mitokondri ve lizozom gibi hücresel orga- nellerini kaybeder. Kan plazması içinde pasif olarak hareket eder ve damar dışına çıkmaz.
Alyuvarların ilk ve en önemli işlevi, akciğerlerden dokulara oksijeni ileten hemoglobin proteinini bulundurmaktadır. Hemoglobin, proteinlerin çoğunda olduğu gibi, asit-baz tamponudur. Vücuttaki demirin yaklaşık %65’i hemoglobinde, %4’ü miyoglobinde, %1’i ise hücre içi oksijenli solunum enzimlerinde bulunmaktadır. Bağırsaklarda demir emilimi çok yavaştır. Besindeki demir oranı yüksek olsa bile yalnızca küçük bir kısmı emilime uğrar.
Alyuvarların ömrü yaklaşık 120 gündür ve ömrü tamamlandığında demir kısmı ayrılarak yeni alyuvar yapımı için kullanılır. Alyuvarların parçalandığı ana organ dalaktır. Karaciğerdeki kupfer hücreleri, kemik iliği ve dalaktaki makrofajlar tarafından alyuvarın demir kısmı ayrılır ve kalan kısmı da makrofajlar tarafından parçalanır. Hemoglobinin protein kısmı bilirübine çevrilerek kana verilir, bilirübin kan yoluyla karaciğere gelir ve safra oluşumuna katılır.
Dokularda oksijen azaldığı zaman böbrekten salgılanan eritropoietin hormonu, alyuvar üretimini uyarır. Kemik iliğinde sentezlenen öncül kan hücresi, B12 vitamini ve folik asit varlığında olgunlaşır. Erkekler- UVARI de testosteron hormonu, eritropoietin hormonunun salgısını arttırdığı için erkeklerde daha fazla eritrosit vardır. Bu yüzden kadınlarda erkeklere oranla daha fazla demir eksikliği görülür.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.