Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 117

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 117 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 117

1.3.5. Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları ve Sağlığının Korunması

Reflü; sağlıksız beslenme, aşırı yağlı yiyecekler ve ilaç kullanımı gibi nedenlerle mide ağzındaki kapayıcı kasın gevşeyerek mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasıyla oluşan hastalıktır. Bu nedenle mideden yemek borusuna asitli mide içeriği geçer ve yemek borusu mukozası, asitli sıvı nedeniyle hasar görür. Bu durum yanma hissini oluşturur. Hastalığın belirtileri; yemek borusunda yanma, yutkunma zorluğu, göğüs ağrısı, kuru öksürük ve ses kısıklığı şeklinde görülür. Genellikle mide asidini azaltıcı ilaçlar yardımıyla tedavi edilir. Hasta ilaçlara cevap vermediği takdirde hastaya cerrahi müdahale uygulanabilir. Reflüsü olan kişiler asitli ve baharatlı ürünler, alkol, hazır meyve suları, aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınmalıdır.

Gastrit, mide iç yüzeyindeki mukoza tabakasının yıpranması ve zarar görmesi durumudur. Yetişkinler başta olmak üzere tüm yaş gruplarında yaygın görülebilen bir hastalıktır. Başlıca nedenleri; bilinçsiz ve aşırı ilaç kullanımı, kafein, sigara kullanımı, yetersiz beslenme, Helicobac- ter pylori bakterisinin yol açtığı mide enfeksiyonları, stres ve radyoterapidir. Fakat yapılan araştırmalar, çoğu gastritin mide mukozasındaki kronik bakteriyel enfeksiyon sonucu olduğunu göstermektedir. Gastrit; karın ağrısı ve kramplar, mide bulantısı, kusma, iştah kaybı, şişkinlik, ağızda acı bir tat veya doygunluk hissiyle kendini gösterir. Bu hastalık, mide salgılarını giderek azaltır. Salgılamanın azalması, sindirimi ve emilimi azalttığı için kansızlık görülebilir. Genellikle gastrit tedavisinde asit baskılayıcı ilaçlar kullanılır. Eğer, gastrit bakteriyel kaynaklı ise antibiyotik tedavisi uygulanır. Gasrtrit kontrol altına alınmadığında daha geniş alanlara yayılarak ülsere dönüşebilir.

Ülser; kan akışının ve mukus salgısının azalması, H. pylori enfeksiyonu ve iltihaba bağlı aşınmalar nedeniyle oluşan hastalıktır. Böylece mide veya ince bağırsak mukozasının sindirimi gerçekleşirken sindirim kanalı hasar görür. Mide ve ince bağırsakta sık görülmekle birlikte ağız ve yemek borusunda da rastlanabilir. Ülser, temelde iki şekilde oluşabilir: Birincisi asit ve pepsinin mide mukozasından aşırı salgılan- masıdır. İkincisi ise sindirim kanalındaki mukoza bariyerinin, asit-pep- sin karışımının sindirici gücüne karşı koyamamasıdır. Ülsere zemin hazırlayan diğer nedenler arasında sigara, alkol ve ilaç kullanımının artmasıdır. Ülser tedavisi için antibiyotik kullanımının yanı sıra antihis- taminik özellikteki ve asit sekresyonunu baskılayacak ilaçlar tavsiye edilir (Görsel 1.73).

Hepatit, karaciğerin bazı etkenlere bağlı olarak tahrip olmasıyla oluşan hastalıktır. Viral kökenli olan hepatitler, dünyada ve ülkemizde en sık görülen enfeksiyon hastalıklarıdır. Viral hepatitler virüsün tipine bağlı olarak Hepatit A, Hepatit B, Hepatit C, Hepatit D, Hepatit E, Eps- tein-Barr (Epsteyn bar) virüsünün yol açtığı hepatit ve herpes virüsü hepatiti olarak adlandırılır. Hepatit B ve C kan yoluyla bulaşır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 117 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!