11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 26
“11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 26 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 26
Soru: Aşağıdaki insan-doğa ilişkisine yönelik felsefi argümanların yer aldığı bilgi görsellerini inceleyip soruları yanıtlayınız.
- Cevap:
Thalese [Tales (MÖ 624-545)] göre varlıkların ilk nedeni sudur. Tüm varlıklar sudan meydana gelmiştir.Lao Tsee göre evren, Tao adı verilen evrensel ilkeye dayanan sürekli bir akış ve karşılıklı bağımlılık içindedir; insan da bu doğal düzenin parçasıdır. Empedoklese [Empedokles (MÖ 490-430)] göre dört ana neden vardır: hava, su, toprak ve ateş. Herakleitos’a [Herakliytos (MÖ 540-480)] göre “değişim” doğanın temel niteliğidir.Parmenidese [Parmenides (MÖ 515-460)] göre “değişim” aldatıcıdır; varlık “birdir, değişmez ve bölünmezdir.Platon [Platon (MÖ 427-347)] için doğayı içine alan “görünüşler, nesneler” gerçek varlıklar değildir. Ezelî ve ebedî olan gerçek varlıklar ideaların yansımalarıdır.Aristoteles’e [Aristoteles (MÖ 384-322)] göre doğadaki varlıklar insan içindir ve bunların değeri insana sağladığı fayda kadardır.Kynikler e (Kinikler) göre insanın doğaya uygun bir yaşam sürmesi gereklidir.Stoacılar, doğayı canlı ve ruhlu bir varlık alanı olarak görür ve insanların, doğanın yasalarına uyması gerektiğini savunur.
Saint Agustinus [Sen Agustinus (354-430)], doğanın var olmasının ancak doğaüstü bir varlıkla (Tanrı) mümkün olacağını savunur. însan-doğa ilişkisini Tanrı merkezli düşünce anlayışıyla açıklamaya çalışır.İslam filozoflarının [Farabi (870-950), îbni Sina vb. ] doğa anlayışında “sûdur” (doğmak, çıkmak, taşma) öğretisi öne çıkar. Yaratılış “bir” olandan (Allah) kaynaklanır ve çokluk (çeşitli varlıklar) “birden akıl ve nefsin taşması sonucu meydana gelir. Dolayısıyla doğanın yaratıcının eseri ve ondan “sudur” eden varlık olması sebebi ile sevilmesi söz konusudur.İslam felsefesinde Yunus Emre’nin (1238-1328) dediği gibi “Yaratılanı sev yaratandan ötürü.” anlayışı mevcuttur.İslam düşüncesinde doğa, rastlantısal oluşmaz. Tevhit temelinde düzenli ve anlamlı bir yapısı vardır.İnsan doğaya egemen değildir, onu koruyan ve israf etmeyen bir sorumluluğa sahiptir.
İlk Çağ Antik Yunan felsefesinin erken dönem filozofları, madde ve doğanın canlılık taşıdığı görüşünü (hilozoistik görüş) benimsemiştir. İlk neden düşüncesi [temel ilke, arkhe (arke)] aracılığıyla canlı ve cansız tüm varlıkların ortak bir kökene sahip olduğunu ileri sürmüşlerdir. Ayrıca doğa filozoflarının büyük bir çoğunluğu doğanın temel yasası olarak değişim fikrini benimsemişlerdir.
- Orta Çağ, ilahi dinlerin etkisiyle inanç ve akıl tartışmalarının yapıldığı bir dönemdir. Bu çağda Hristiyan felsefesi
- ve İslam felsefesi öne çıkar. Dönem filozoflarının çoğu aynı zamanda din adamıdır. Bu dönemin filozoflarına göre doğa, Tanrı tarafından yaratılmıştır. Tanrının eseri . oluşundan dolayı doğa değerlidir. Tanrı, doğayı insanın ihtiyaçlarını karşılamak üzere yaratmıştır ancak bir taraftan da insanı doğaya karşı sorumlu kılmıştır.
11. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 26 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.