11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 150 Cevabı
11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 150 Cevabı
11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 150 Cevabı
18. Hayatta hiç yanılmamış bir yazar, bir hâkim, bir avukat, bir devlet adamı, bir politikacı, bir kumandan yahut herhangi bir meslekten bir adam yeryüzünde acaba var mıdır? Zannetmiyorum. Shakespeare’in (Şekspir) coğrafya haritalarını mektep sıralarında iken hocamızdan öğrenmiştik. Romanlarında türlü konulara dokunurken Balzac’ın (Balzak) kırdığı potlar sayıp dökmekle bitmez. Falih Rıfkı’nın beğendiğim bir sözü vardır: “Yazmayan adam, yanlış yapmaz.” der. Politikada, askerlikte çeşitli bilim kollarında ün salmış büyük adamlardan hemen hepsi kendi sahalarında az çok hata yapmış, bazen belki bir çocuğu bile güldürecek derecede aldanmışlardır. Fakat aynı adamların beri yandan muazzam eserler meydana çıkardığını biliyoruz. Bu dahileri gerçi teker teker biz keşfediyoruz. Çocukluğumuzdan beri duya duya, okuya okuya bunların büyüklüğüne alışıyoruz. İyi ile kötüyü, doğru ile yanlışı kendiliğimizden ayırt edecek bir yaşa geldiğimiz zaman da eski büyük adamların dehası önünde saygı ile eğilmeyi bir vazife biliyoruz.
Bu paragrafla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Alıntı yapmadan yararlanılmıştır. B) Örneklemeler yapılmıştır.
C) Karşıt sözcükler kullanılmıştır. D) Öyküleme anlatım biçimiyle yazılmıştır.
E) ikilemeler kullanılmıştır.
- Cevap: E
19. Aramıza gireli henüz çok olmadığı hâlde diğer yayın vasıtalarını tam anlamıyla yaya bırakan televizyonun sahneyi ve sinemayı da gerilerde bıraktığı malumdur. Çünkü televizyon, bir düğmeyi çevirmekle evinizde rahat koltuğunuza yayılarak tiyatroyu, operayı, filmleri ve haberleri en rahat bir şekilde seyretmek imkânını size bahşeder. Hatta zahmet edip düğmeyi çevirmeye de gerek yoktur. Elektronik küçük bir aletle farklı kanallardan verilen programları bile oturduğunuz yerden değiştirmek mümkün olmaktadır, ilk çıktığı günlerden renkli hâle gelinceye kadar televizyon büyük aşamalar geçirmiştir. Başlangıçta televizyon bir derece ilkeldi. Resimler net olmadığı gibi hereketlerde de bir mekanik hâli vardı. Bugün ise sinema ile aralarında hiçbir fark yoktur. Hatta tenis maçlarını yerinde seyretmektense televizyonda seyretmek daha zevklidir.
Bu parçada televizyon ile ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
A) Sinema ile arasındaki farka
B) Zamanla değerini kaybedeceğine
C) Kullanım kolaylığına
D) Geçmişten günümüze kadar geçirdiği aşamalara
E) Diğer yayın organlarıyla arasındaki farka
- Cevap: B
Ç. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.
1. Günlük hayatta hangi tür mektupları daha çok kullandığınızı söyleyiniz.
- Cevap: Özek mektupları kullanmaktayız. Çünkü uzaktaki bir arkadaşa bir akrabaya mektup yazma daha yaygındır.
2. Günlük tutmanın faydalarını açıklayınız.
- Cevap: Günlük tutmak, yazılı anlatım becerisini geliştirir. Gün içerisindeki duygu ve düşüncelerini en doğru, güzel ve belki de süslü biçimde yazı diline dökmeye çalışmak size zamanla yeni bir yetenek kazandırır.Zamanla daha iyi yazma çabasıyla birlikte yeni sözcükler aramak, daha güzel cümle kurmaya çalışmak zihninizi çalıştırarak IQ seviyenizin yükselmesine yardımcı olur.
3. Biyografi yazılırken nasıl bir plan takip edildiğini belirtiniz.
- Cevap: Biyografisini yazacağın kişi hakkında çok bilgiye sahip olmak gerekir.
Biyografisi yapılacak kişi hakkında hakkında araştırma yapmak gerekir.
Gerçekçi olmak gerekir
sonra her şeyi doğru bir biçimde ve anlaşılır bir dille kağıda geçirmek gerekir
4. Haber yazılarının günlük hayatımızdaki önemini açıklayınız.
- Cevap: Haber yazıları, belli bir zamanda ve yerde olmuş olayları merakı giderecek düzeyde ayrıntılı ve anlaşılır bir dille aktarır. Haber yazılarında inandırıcılık, belgelere dayanma, olayı tüm boyutlarıyla aktarma, yansız davranma, okuyucunun farklı yorumlamasına imkan vermeyecek şekilde, açık ve anlaşılır bir dil ve üslupla aktarılması gibi unsurlara dikkat edilir.
5. Makale ile fıkra arasındaki farkları söyleyiniz.
- Cevap:
- 1 – Makale yazarı ele aldığı fikirleri bilimsel bir yaklaşımla incelerken fıkra yazarı yazarı kişisel görüşle ele alıp inceler.
2 – Makalede yazar fikirlerini kanıtlamak zorundadır. Bunun için sağlam güçlü kanıtlar göstermesi gerekir.
3 – Fıkrada ise böyle bir zorunluluk yoktur. Fıkra yazarı isterse ispatlama yoluna gider isterse gitmez, her türlü örneği kul1anabilir.
4 – Makale bilimsel bir yazı olduğu için resmi ve ciddi bir anlatım kullanılır. Fıkrada ise samimi, rahat ve içten bir anlatım vardır