Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Cevapları

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 117 Cevabı

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 117 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 117 Cevabı 

6. “Su Gibi Olun” adlı metinden alınan aşağıdaki paragrafları akıcılık, bağlaşıklık ve bağdaşıklık bakımından inceleyiniz. Paragraflarda özne-yüklem uyumsuzluğu olan cümleleri belirleyiniz.

  • Cevap:

Arada bir de sadece o güzelim penguenlerin yaşamak için gösterdikleri olağanüstü dayanışma bilincinden bir şeyler öğrenebileceğinizi düşünün. Çünkü onlar çok soğuk havalarda sırayla ön saflara geçerek acımasız soğuğa karşı kendi gövdelerini siper ederek hep birlikte hayatta kalmayı başarıyorlar. Oysa insanlığın üçte biri yoksulluk ve açlık içinde yaşarken diğerleri aşırı beslenme ve tüketim çılgınlığından dolayı hastalıklı bir ömür sürüyorlar. Üstelik sahip olduklarından sürekli daha fazlasını istemeyi doğal, insani ve ahlaki bir erdemmiş gibi anlatıyorlar. Bu yüzden yaşadığımız çağın sevgisizlik ve iletişimsizlik çağı olduğunu söyleyenlerin yanı sıra, yeni Taş Çağı’na doğru gittiğimizi düşünenler de var.

Bugün insanlığın bir karınca klanına benzediğini söyleyenler de var. Ancak gerçek bir karınca klanında kimse açlıktan ölmez ve bir diğer karınca tarafından sahip olduğu şeyler elinden alınmaz. Ayrıca karıncalar insanlardan farklı olarak birlikte çalışmakla kalmazlar, zor günlerde yiyeceklerini birlikte tüketerek sevgi içinde her bahar toprak yeşerirken çoğalarak uyanırlar. Kendi içlerinde efendi yaratmazlar, dolayısıyla köle nedir bilmezler. Bir arı kovanındaki kraliçe arı da aynı kovanda yaşar, onun kraliçeliği yaşamak için çalışmak zorunda olan arılara önsezileri ve bilgeliğiyle yol göstermek ve bir orkestra şefi gibi grubun coşku içinde müzik yapmasına yardımcı olmaktır. Bütün canlılarda yaşama içgüdüsü vardır. Örneğin kuşlar bizler için anlaşılmaz bir gizemle yönlerini seçerek sürüler hâlinde kilometrelerce uçarak başka kıtalara giderler, sonra geri dönerler. Birlikte yaşamak ve var olmak erdemi onlara Tanrı tarafından verilmiş büyük bir güçtür. Evet, hayvanlar da birbirlerine zarar verirler ama bunu asla zevk olsun, diye yapmazlar. Bütün bunlara bakınca insanların doğal yaşamdan öğrenmesi gereken çok şey olduğunu düşünememek, büyük bir yanılgı değil midir?

7. “Gelenek ve Kişilik” adlı metinden alınan aşağıdaki cümlelerde koyu yazılan kelimeleri inceleyiniz. Bu tür sözcüklerin yazılışı ile ilgili çıkarımlarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

• Şu kadar sene öğrencilik, bu kadar sene de öğretmenlik bize şunu öğretti:
• Çok ulu sanat adamı olabilir miyiz?
• Burasını eleştirmenler eleştiredursunlar biz şu kadarını söyleyelim:
• Hiçbir iklim, hiçbir okul, hiçbir gelenek, hiçbir medeniyet, adına dâhi denen büyük çapta sanat adamının gelişme şartlarını kendi eli ile sağlayamamıştır.
• Sanat alanlarını haraca kesmiş olan dâhiler üstüne tam yirmi beş senedir düşünürüm de şu noktaya bir türlü aklım yatmaz:
• En iyisi mi şansımı başka alanda ararım.

8. Yazdığınız deneme yazılarını incelediğiniz metinlerle akıcılık, bağlaşıklık ve bağdaşıklık yönlerinden karşılaştırınız.

  • Cevap: Yazmış olduğunuz denemeyi verdiğiniz cümlelerden örneklerle değerlendirmeniz gerekmektedir.

9. incelediğiniz metinlerle yazdığınız deneme yazısını yazım ve noktalama bakımından karşılaştırınız. Metninizde yazım ve noktalama hataları varsa düzeltiniz.

  • Cevap:Yok.
2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!