11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 103 Cevabı
11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 103 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat
11. Sınıf Ekoyay Yayınları Dil ve Anlatım Ders Kitabı Sayfa 103 Cevabı
1. “Yeni Kütüphaneler Açmalıyız” adlı metinde ele alınan konunun güncel olup olmadığını belirtiniz.
- Cevap: Yeni Kütüphaneler Açmalıyız adlı metinde ele alınan konu günceldir.
2. “Yeni Kütüphaneler Açmalıyız” adlı metnin köşe yazılarının özeliklerini taşıyıp taşımadığını nedenleriyle açıklayınız.
- Cevap: Metin köşe yazısının özelliğini taşıyor. Çünkü güncel bir konuda yazar kişisel düşüncelerini kanıtlama gereği duymadan ifade etmiş.
3. Sınıfınıza getirdiğiniz gazetelerdeki köşe yazılarını tespit ediniz. Bu köşe yazılarında ele alınan konuların güncel olup olmadığını belirtiniz.
- Cevap: Gazetelerdeki köşe yazıları güncel konularda yazılmıştır.
4. Köşe yazılarını gazetelerdeki diğer metin türlerinden ayıran özelliklerin neler olduğunu tartışınız. Ulaştığınız sonuçları açıklayınız.
- Cevap:
Makale yazarı ele aldığı fikirleri bilimsel bir yaklaşımla incelerken fıkra yazarı yazarı kişisel görüşle ele alıp inceler.
Makalelerde yazılanları ispatlama kaygısı vardır; ancak fıkralarda yazılanları ispatlama kaygısı yoktur.
Makalelerde ciddi, yapmacıksız, bilimsel bir anlatım vardır. Fıkralarda açık, sade ve anlaşılır bir dil kullanılır.
Fıkralar günübirlik yazı türüdür.Makalede ise böyle bir durum yoktur.
Makalede yazar doğruyu ; fıkrada ise yazar kendi doğrusunu anlatır.
Makale fıkraya göre daha uzun bir yazı türüdür.
Sohbet yazılarında, fıkradan farklı olarak, sohbet üslubu vardır. Yazar karşısında biri varmış gibi sorular sorar, cevaplar verir. Fıkralarda yazar serbest bir anlatımla düşüncelerini okuyucuya benimsetmeye çalışır. Sohbetlerin dışa dönük bir yapısının olması da onun fıkradan ayrılan yönlerinden biridir.
5. Eğitimde öğretmenin rolü ve önemi, millî eğitimin esasları, eğitimin önemi, eğitimin yaygınlaştırılması konularında bulabildiğiniz köşe yazılarından birkaçını sınıfınızda okuyunuz. Bu metinlerde konuların nasıl ele alındığını sınıfça belirleyiniz.
- Cevap:
6. “Eğitim” veya “kitap okuma alışkanlığı” konusundaki görüşlerinizi köşe yazısı şeklinde yazınız. Yazdığınız metni aşağıdaki ölçütlere göre değerlendiriniz.
Cevap: Kitap Okuma Alışkanlığı Köşe Yazısı
Bugün size kitap okuma alışkanlığından bahsedeceğim. Hepimiz “kitap okuma alışkanlığı iyi bir alışkanlıktır. Bu alışkanlığı muhakkak kazanmamız lazım” deriz. Fakat bunun için de çok özel bir çaba sarf etmeyiz. Bu bence çocukluğa dayanıyor. Çocuklukta böyle bir alışkanlık edinilirse ondan sonra resmen bir kitap kurdu olup çıkıyor insan.
Bir de çok meraklı insanların okumaya daha yönelik olduklarını gözlemledim. Benim bir yiğenim var. Şu anda elektrik ve elektronik mühendisi oldu. Kendisi çok meraklıdır. Her şeyi merak eder ve bunu muhakkak öğrenmek ister. Bir sözcük bile onu bir kitaba götürür. Çok iyi bir alışkanlık bence herkesin kitap okuma alışkanlığı olması lazım.
Kitap okuma alışkanlığının bilgisayar ve internetin yaygınlaşması nedeniyle biraz daha ikinci plana itildiğini düşünüyorum. Size bir şey söyleyeyim mi kitabın verdiği zevki hiç biri vermiyor. Hatırlarsanız bir kelebek romanı vardı muhteşem bir şeydi aynı eserin filmi o tadı vermedi. Kitabını bir solukta okuyup bitirmiştim. Kitabı bitirmek için bütün işlerimi ertelemiştim. Ve müthiş bir zevk almıştım. Aynı eserin filmini de izledim ama aynı zevki almadım. Kitap okumak ayrı bir lezzettir. Güzel bir yemek damakta harika bir tat, iyi bir kitap ise ruhta derin ve kalıcı bir iz bırakır.
Şimdi bir de işin ayrı bir boyutuna gelelim. Korsan kitap almak bunu ben resmen suç olarak ilan edilmesi tarafındayım. Aradaki fiyat farkının çok olmamasına rağmen neden insanlar gidip korsan kitap alırlar emeğe haksızlık değil mi? Korsan kitapla gerçek kitap arasındaki fark o kadar az ki o parayı zaten bir çok şeye harcıyordur. Diğer tarafta gerçek kitap alarak neler kazanılacağını düşünmüyor bile. Halbuki şöyle biraz oturup düşünse gerçek kitap alarak nelere katkı bulunduğunu bir düşünse aklı başında bir insansa kesinlikle korsana para vermeyecektir.
Çocuklarımıza mutlaka kitap okuma alışkanlığını kazandırmamız lazım. Bunun için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Unutmamak gerekir ki herkesin okuyacağı bir kitap vardır. Önemli olan bunu bulmak ve çocuğumuza bu tür kitaplar alarak onun kitap alışkanlığını kazanmasına yardımcı olmaktır.
*****************
Konuyu kişisel bir görüşle, kanıtlama gereği duymadan kaleme aldım. (Evet)
Düşüncelerimi hiçbir kalıba bağlı kalmadan serbestçe ortaya koydum. (Evet)
Ele aldığım konuda kamuoyu oluşturmayı amaçladım. (Evet)
Konuyu kısaca ele aldım, ayrıntıya inmedim. (Evet)
Konuyu okuyucuyla sohbet ediyormuş gibi samimi bir üslupla kaleme aldım. (Evet)
Cümlelerim kısa ve anlaşılır niteliktedir. (Evet)
Seçtiğim konu günceldir. (Evet)
Seçtiğim konuyu sınırladım; kısa, etkili ve dokunaklı bir sonuca vardım. (Evet)
Okuyucuyu etkilemeyi amaçladım. (Evet)
Düşüncelerimi tekrarlamaktan kaçındım, öz ve yoğun bir anlatım kullandım. (Evet)
7. Köşe yazınızda eğitim konusunu ele aldıysanız metninizi “Yeni Türkiye’ye Yeni Eğitim Modeli mi?” adlı metinle, okuma alışkanlığı konusunu ele aldıysanız “Yeni Kütüphaneler Açmalıyız” adlı metinlerle aşağıdaki hususlar bakımında karşılaştırınız.
a) Yazım b) Noktalama c) Açıklık d) Bağlaşıklık e) Bağdaşıklık f) Tutarlılık
- Cevap: