11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dikey Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 67
11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 67 Cevapları Dikey Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dikey Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 67
1. Genel Ağ, İslam Ansiklopedisi, Dinî Terimler Sözlüğü vb. kaynaklardan hidayet ve sırat-ı müstakim kavramlarının anlamı hakkında bir araştırma yapınız.
- Cevap:
Hidayet: Doğru yol, hak olan Müslümanlık yolu.
Sırât-ı müstakīm: Apaçık, dosdoğru ve hak yol demektir.
2. Takva ne demektir? Takva sahibi insanda hangi özellikler bulunur? Araştırıp öğreniniz. Öğrendiğiniz bilgileri defterinize not ediniz.
- Cevap: Takva “Allah’ın emirlerine uyup yasaklarından kaçınarak azabından korunma” anlamına gelir. Takva sahibi insanların özellikleri şu şekildedir:
Allah’a sığınmaya ve şüpheli şeylerden kaçınmaya büyük önem verirler.
Mubah ve helâl olan dünya nimetleri ihtiyaçtan fazla tüketmezler.
Helâlliği şüpheli olan şeylerden sakınırlar.
Takva sahipleri insanlar doğayla, eşyayla olan ilişkisinde bağımlılık geliştirmez.
Öfkelerini kontrol ederler.
Cömert ve her konuda duyarlıdırlar.
3. İhsan kavramı hakkında bir araştırma yapınız.
- Cevap: Sözlükte “güzel olmak” mânasına gelen hüsn kökünden türetilmiş bir masdar olup genel olarak “başkasına iyilik etmek” ve “yaptığı işi güzel yapmak” şeklinde kısmen farklı iki anlamda kullanılmaktadır. İhsanda bulunan kişiye muhsin denir. Bir insanın gerçekleştirdiği işin ihsan seviyesine ulaşabilmesi için hem neyi nasıl yapması icap ettiğini iyi bilmesi hem de bu bilgisini en güzel biçimde eyleme dönüştürmesi gerekir.
4. Bir Kur’an-ı Kerim mealinden, salih amelle ilgili iki ayet bularak bunları defterinize yazınız.
- Cevap:
Bakara (25): İman edip salih ameller işleyenlere, kendileri için; içinden ırmaklar akan cennetler olduğunu müjdele. Cennetlerin meyvelerinden kendilerine her rızık verilişinde, “Bu (tıpkı) daha önce (dünyada iken) bize verilen rızık!” diyecekler. Halbuki bu rızık onlara (dünyadakine) benzer olarak verilmiştir. Onlar için orada tertemiz eşler de vardır. Onlar orada ebedi kalacaklardır.
Al-i İmran: (57): “İman edip salih ameller işleyenlere gelince, Allah onların mükafatlarını tastamam verecektir. Allah zalimleri sevmez.”
5. Kehf suresinin 107-110. ayetlerinin anlamını defterinize yazınız. Bu ayetlerde nelerden söz edildiğini defterinize listeleyiniz.
- Cevap:
Kehf suresi 107. ayeti: İman edip dünya ve âhiret için yararlı işler yapanlara gelince, onlar için de konak olarak firdevs cennetleri vardır.
Kehf suresi 110. ayeti: De ki: “Ben, yalnızca sizin gibi bir insanım. Şu var ki bana, ilâhınızın, sadece bir ilâh olduğu vahyolunuyor. Artık her kim rabbine kavuşmayı bekliyorsa dünya ve âhirete yararlı iş yapsın ve rabbine ibadette hiçbir şeyi ortak koşmasın.”
Bu ayetlerde şunlardan söz edilmektedir:
Kehf Suresi 107. Ayette, Allah’a gerçekten iman edenlerin durumundan söz edilmektedir. İman eden insanlar, sadece ahretleri için çalışan insanlar değiller. Aynı zamanda dünya ve ahiret için yararlı işler yapanlardır.
Kehf Suresi 110. Ayette, Hz. Muhammed’e (s.a.v) bir hitap vardır “de ki” şeklinde başlayan bir ayet. Yani o dönemin müşrikleri putlara tapındıklarında kendilerince Allah’a daha yakın olmak için putlarını aracı olarak kullanırlardı. Muhammed’e O müşriklere veya puta tapınanlara söyle “Ben, yalnızca sizin gibi bir insanım.” Yani ne tapınacak kişi benim de ne de size rızkı verecek kişi benim.
11. Sınıf Dikey Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 67 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.