11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 69
“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 69
Yol gösterilmiş, rehberlik yapılmış ama bu gösterilen yol kabul edilmemişse buna hidayet denmez. Kur’an’daki “Allah kâfirleri hidayete erdirmez.”(18), “Fasıkları hidayete erdirmez.”(19) 20 gibi ayetleri bu şekilde anlamak gerekir. Başka bir ifadeyle Allah (c.c.), herkese yol gösteriyor. Allah’ın (c.c.) herkese doğru ile yanlışı birbirinden ayırt edebilecek akıl ve düşünme yeteneği vermesi, hak ile batılı gönderdiği ilahi kitaplarla ve peygamberlerle insanlığa bildirmesi, onun bütün insanlara hidayet yolunu bildirip rehberlik ettiğini gösterir. O hâlde Allah (c.c.) insanlara akıl, irade vermekle, kitaplar ve peygamberler göndermekle onları doğru yola hidayet etmektedir. Yani onlara doğru olan yolun hangisi olduğunu, hidayetin nerede olduğunu göstermektedir. İnsan ise kendi iradesiyle bunlardan birisini seçmektedir.
Kur’an’daki, “Ve de ki: Hak, Rabb’inizdendir. Öyle ise dileyen iman etsin, dileyen inkâr etsin. ..”<20), “Biz ona iki göz, bir dil ve iki dudak vermedik mi? Ona iki yolu (doğru ve eğriyi) göstermedik mi?”(21) ve “Şüphesiz biz ona (doğru) yolu gösterdik. İster şükredici olsun ister nankör.”(22) gibi pek çok ayette hidayetin insanın seçimine bağlı olduğu bildirilir. Yani seçimi yapan insandır. İyi yolu seçerse o kişi için “hidayete eren kişi” denir. Kötü yolu seçerse de onun için “dalâlete düşen kimse” ifadesi kullanılır. Onun için Kur’an’da birbirine zıt gibi görünen bu gibi ayetler birlikte düşünüldüğünde, dalâlete düşen kendi azgınlığı, haddi aşması, adaletsizliği, inkârı ve cahilliği nedeniyle sapmıştır.(23) Hidayete eren ise imanından, itaatinden, takvasından ve doğruyu dinleyip samimi olmasından dolayı hidayeti bulmuştur. Yoksa Yüce Allah (c.c.) insanı hiçbir neden olmaksızın saptırmış veya hidayete erdirmiş değildir.
Hidayete ulaştıran bir takım sebepler vardır ve insan bu sebeplere sarılmak durumundadır. Bu sebepler ise irade, peygamberler, akıl, kitaplar, güzel ve yararlı işler yapmaktır. Kendi hür iradeleriyle bu sebeplere sarılanlar hidayete ererler. Sonuç olarak hidayet, Kur’an’ın temel kavramlarındandır. İslam, kişinin doğru yola yönelip yanlışlardan uzaklaşmasını ister. Doğru ve yanlış bütün yolları ona gösterir. Bunlardan birini tercih etmek ise insana aittir. İslam’ın insandan girmesini istediği yol hidayettir. Çünkü bu yol, İslam’ın aydınlık yoludur. Kişiyi hem dünyada hem ahirette mutluluğa ulaştıran yoldur.
Etkinlik
♦ “De ki: Ey insanlar! Size Rabb’inizden Hak (Kur’an) gelmiştir. Artık kim doğru yola gelirse ancak kendisi için gelecektir. Kim de saparsa o da ancak kendi aleyhine sapacaktır. Ben sizin üzerinize vekil değilim (Sadece tebliğ etmekle memurum.).” (Yûnus suresi 108. ayet.)
♦ “Kim hidayet yolunu seçerse bunu ancak kendi iyiliği için seçmiş olur; kim de doğruluktan saparsa kendi zararına sapmış olur. Hiçbir günahkâr, başkasının günah yükünü üstlenmez. Biz, bir peygamber göndermedikçe (kimseye) azap edecek değiliz.”
Bu ayetleri hidayet, dalâlet ve insanın sorumluluğu açısından arkadaşlarınızla değerlendiriniz.
- Cevap: Din ve cemaatin ayrılmaz bir bütün olarak telakki edildiği ilkel topluluklarda din-dünya ayırımı olmayıp ferdin bütün hayatı topluluk içinde geçtiğinden bu topluluklarda farklı inançlarla ilgili kesin bir değerlendirme yoktur. Ayrıca bu tür inanışlarda belirli bir dinî kurallar külliyatı bulunmadığı için kesin bir hidâyet-dalâlet ayırımı da yapılmış değildir. Dolayısıyla böyle topluluklarda millî bünyeye zarar vermediği, cemaatin bütünlüğünü ihlâl etmediği sürece başka dinlere karşı müsamaha gösterilir. Ne var ki topluluk kurallarına uymamak bir suç sayıldığından aksi bir davranış içinde bulunan kimseler ancak bazı arınma törenlerinden sonra yeniden topluluğa kabul edilirlerdi.
11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 69 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.