11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 47
“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 47 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 47
Yazı veya kitapta teorik ve pratik konular geçer. Teorik konuları açıklamak için bazen pratik örnekler vererek açıklamak gerekir. İşte Hz. Peygamber (s.a.v.) bir nevi teorinin nasıl uygulamaya geçirileceğini açıklamıştır.
Hz. Peygamber’in (s.a.v.) bir diğer görevi de teşridir. Teşri, Hz. Peygamberin (s.a.v.) dinî konularda yeni bir hüküm koyma yetkisine denir. Kur’an’da şöyle buyrulur: “…İşte o Peygamber onlara iyiliği emreder, kötülükten meneder. Onlara temiz şeyleri helal, pis şeyleri haram kılar…”<64) Bu ayette, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) kendisine inananlara güzel şeyleri helal, pis şeyleri de haram kılabileceğinden bahsedilmektedir. Ona bu yetkinin verilmiş olması, onun tek başına bağımsız olarak söz konusu yetkiyi kullanıyor olduğu anlamında anlaşılmamalıdır. Çünkü mutlak anlamda haram ve helal kılma yetkisi sadece Allah’a (c.c.) aittir. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) bu yetkiyi kullanıyor olması, ancak Allah’ın (c.c.) izniyle ve Kur’an’ın emir ve yasakları çerçevesinde gerçekleşiyor demektir.
Hz. Peygamber’in (s.a.v.) teşri görevine şu örnekler verilebilir: Kur’an’da, ehli eşeklerin etinin yenilmesinin, bir kadının halası ve teyzesi üzerine nikâhlanmasının, köpek dişi olan yırtıcı hayvanların etinin yenilmesinin haram olduğu ile ilgili bir ayet yoktur. Ancak Hz. Peygamber (s.a.v.), ehli eşeklerin ve köpek dişi olan yırtıcı hayvanların etinin yenilmesinin’64 65′ ve bir kadının halası ve teyzesi üzerine nikâhlan- masının haram olduğunu bildirmiştir’66’. Yine Kur’an’da ölü hayvan etinin haram kılınmasına’67’ rağmen Hz. Peygamber (s.a.v.), “Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir.”’68’ buyurarak deniz hayvanlarının bunun dışında olduğunu söylemiştir.
Hz. Peygamber’in (s.a.v.) peygamber olarak bir diğer görevi de temsildir. Temsil, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) vahyin tebliğcisi, açıklayıcısı olarak bizzat bunları yaşaması, uygulaması görevidir. Peygamberlerin insanlardan seçilmesinin bir nedeni de Allah’ın (c.c.) gönderdiği vahyin bizzat bir insan tarafından yaşanarak gösterilmesidir. Hz. Peygamber de (s.a.v.) vahyin insanlardan istediğini önce kendi hayatında uyguluyordu. İnsanlar, onun yaşayışına dikkat ederek bir anlamda Kur’an’ın ne demek istediğini anlıyorlardı. Allah (c.c.) insanlardan neyi istemişse bunu önce hayatında uygulayıp yaşayan Hz. Peygamberdir (s.a.v.). O, getirdiği dini kendi hayatında en iyi şekilde yaşayarak dinin nasıl anlaşılması ve yaşanması gerektiği konusunda örneklik etmiş ve temsil görevini en güzel şekilde yerine getirmiştir. Bu sebeple Kur’an’da Yüce Allah (c.c.), “Andolsun, Allah’ın Resülünde sizin için; Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.”’69’ ayetiyle Hz. Peygamberi (s.a.v.) uyulması gereken “güzel bir örnek” olarak bildirir.
Hz. Peygamber (s.a.v.) yaklaşık 23 yıllık peygamberlik görevi süresince Allah’ın (c.c.) kendisine bir peygamber olarak vermiş olduğu görev ve sorumlulukları eksiksiz olarak yerine getirmiştir. O, İslam dinini insanlara tebliğ etmiş, açıklamış ve en güzel şekilde temsil ederek örnek olmuştur.
Etkinlik
Sizce Hz. Peygamber’in (s.a.v.) bir peygamber olarak başka hangi görevleri vardır? Arkadaşlarınızla değerlendiriniz.
- Cevap: Hz. Muhammed’in Peygamberlik Görevleri. Tebliğ Görevi. “Tebliğ” alınan bir emri aktarmaktır. Tebyin Görevi. Kur’an’ı Kerim’in bazı ayetlerini insanların anlaması mümkün değildir. Teşri Görevi Temsil Görevi. Buna benzer görevleri de vardır.
11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 47 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.