11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 22
“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 22
İslam’a göre ölümden Allah’a (c.c.) ve ahiret gününe inananlar değil, inanmayanlar korkar. Çünkü ahirete inanmayanlar için ölüm bir yok oluştur. Ayrıca bu dünyada Allah’ın (c.c.) emrettiği gibi yaşamayanlar, haksızlık yapanlar, insanların canına, malına, namusuna göz dikenler yaptıkları bu kötü davranışlarının karşılığında ceza göreceklerini bildiklerinden ölmekten korkarlar.
Bir Müslüman’ın, nasıl olsa bir süre sonra öleceğim düşüncesiyle dünyayı bırakıp tamamen ahirete yönelmesi de doğru değildir. Hz. Peygamber (s.a.v.) bir hadisinde, “Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için, yarın ölecekmiş gibi de ahiret için çalışınız!”(36) buyurur.
İslam’a göre dünyadaki yaşam, ölüm ve ondan sonra başlayacak olan ahiret hayatından bağımsız olarak ele alınmamalıdır. Dünyayı ahirete tercih etmek ne kadar yanlışsa ahireti de dünyaya tercih etmek o kadar yanlıştır. Dünya ve ahiret hayatı birbirinin tamamlayıcısıdır. Dünya için çalışırken ölümü hatırda tutmak, onu unutmamak insanın bu dünyada daha güzel ve yararlı işler yapmasına yardımcı olur. Dolayısıyla ölüm bir hayat gerçeği ise o zaman bizlerin iyi işler yapması, insanlığa faydalı eserler bırakması gerekir. Kur’an-ı Kerim’deki, “…Onlardan bir kısmı da hayırda yarışırlar. Bu büyük bir lütuf- tur.”(37) 38 ayeti, hayır yarışına katılan Müslümanların ne kadar büyük bir ilahi lütuf elde etmiş olacaklarını haber verir. Yine Hz. Peygamber de (s.a.v.) bir hadisinde insanların yararına olan kalıcı eserler vermenin önemi konusunda şöyle buyurur: “Âdemoğlu öldüğü zaman amel defteri kapanır. Üç kimse bundan müstesnadır: Kesintisiz sadaka (sadaka-i câriye) meydana getirenler, topluma yararlı bir ilim (talebe / eser) bırakanlar ve kendisine hayır dua eden hayırlı çocuk yetiştirenler.”*
Etkinlik
Yalancı dünyaya konup göçenler,
Ne söylerler ne bir haber verirler.
Üzerinde türlü otlar bitenler,
Ne söylerler ne bir haber verirler.
Kimisinin üstünde biter otlar,
Kimisinin başında sıra serviler,
Kimi masum kimi güzel yiğitler,
Ne söylerler ne bir haber verirler.
Toprağa gark olmuş nazik tenleri,
Söylemeden kalmış, tatlı dilleri,
Gelin, duadan unutman bunları,
Ne söylerler ne bir haber verirler.
Yunus der ki gör takdirin işleri,
Dökülmüştür kirpikleri kaşları,
Başları ucunda hece taşları,
Ne söylerler ne bir haber verirler.
Bu şiiri ölüm gerçeği açısından arkadaşlarınızla yorumlayınız.
- Cevap: Bu dünyada yaşayan ve öteki tarafa göç edenlerden hiçbirinin dönmediği, hiçbirinden haber alınamadığı anlatılır. Bu dünyada kimsenin sonsuza kadar kalamayacağı, bundan ötürü de dünyanın nimetlerine heves edip doğru yoldan ikrardan dönmemeleri gerektiği yüce ozan Yunus’un dilinden anlatılmaktadır.
11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 22 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.