Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 18

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 18 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 18

Kur’an’da yeniden dirilişin mümkün olabileceği ile ilgili dördüncü delil ise bir şeyi zıddına çevirenin onu benzerine çevirebileceğidir. Bu delil ile ilgili olarak Kur’an’da şöyle buyrulur: “Yeşil ağaçtan sizin için ateş çıkaran O’dur. İşte siz ateşi ondan yakıyorsunuz. Gökleri ve yeri yaratan, onların benzerlerini yaratmaya kadir değil midir?

Evet! Elbette kadirdir. O, her şeyi hakkıyla bilen yaratıcıdır.”(19) Bu ayetlere göre suyun bol miktarda bulunduğu yeşil ağaçtan ateşin çıkması, âdeta imkânsız iken ateşi yeşil ağaçtan çıkaran Yüce Allah (c.c.), insanı tekrar yaratabilir.

Kur’an’da kıyametin nasıl kopacağı ve bu esnada insanların hangi tutum içinde olacakları da birçok ayette tasvir edilir. Bunlardan bazıları şunlardır: “O gün gökyüzü, erimiş maden gibi olur. Dağlar da atılmış yüne döner. Dost dostu sormaz.”(20), “Gökyüzü yarıldığı, yıldızlar döküldüğü, denizler birbirine katıldığı, kabirlerin içindekiler dışarı çıkarıldığı zaman, herkes yaptığı ve yapmadığı şeyleri bilecek.”(21), “Kıyamet günü ne zamanmış? diye sorar. İşte göz kamaştığı, Ay tutulduğu, Güneşle Ay bir araya getirildiği zaman, o gün insan ‘Kaçacak yer neresi?’ Diyecektir. Hayır! Sığınacak yer yoktur! O gün varıp durulacak yer, sadece Rabb’inin huzurudur.”*22’

Ahiret hayatının ikinci safhasında Yüce Allah (c.c.), insanları hesaba çekmek üzere dirilişten sonra tekrar bir araya toplayacaktır. Bu toplanmaya “haşr”, insanların toplandıkları yere de “mahşer” denir. İslam dinine göre Allah (c.c.) insanı akıllı, iyiyi ve kötüyü seçme hürriyetine sahip ve sorumlu bir varlık olarak yaratmıştır. Yeryüzünü ve içindekileri insanın emrine vermiş ve onu, yaptıklarından sorumlu tutmuştur. Hz. Âdem’den (a.s.) başlayarak Hz. Muhammed’e (s.a.v.) kadar pek çok peygamber göndermiştir. Peygamberler, insanları Allah’ın (c.c.) varlığına ve birliğine inanmaya çağırmışlardır. İnsanları, haksızlıkları terk etmeye, iyi ve güzel işler yapmaya davet etmişler, yaptıklarından ahirette hesaba çekileceklerini bildirmişlerdir. Bu, Allah’ın (c.c.) adalet sıfatının bir sonucudur. Dolayısıyla insanların dünyada iken yaptıkları ahirette karşılarına çıkarılacak ve insanlar hesaba çekileceklerdir. Kur’an-ı Kerim’de bununla ilgili şöyle buyrulur: “Her insanın amelini (veya kaderini) boynuna bağladık. İnsan için kıyamet gününde, açılmış olarak önüne konacak bir kitap çıkarırız. Kitabını oku! Bugün sana hesap sorucu olarak nefsin yeter.”(23) 24 25 Bir başka ayette ise şöyle buyrulur: “Kitap ortaya konmuştur: Suçluların, onda yazılı olanlardan korkmuş olduklarını görürsün. ‘Vay hâlimize! Derler. Bu nasıl kitapmış! Küçük büyük hiçbir şey bırakmaksızın (yaptıklarımızın) hepsini sayıp dökmüş!’ Böylece yaptıklarını karşılarında bulmuşlardır. Senin Rabb’in hiç kimseye zulmetmez.”*24’

İnsanlara amel defterleri verildikten sonra onların günah ve sevapları, iyilik ve kötülükleri “mizan” adı verilen bir aletle tartılacaktır. Mizan, “ölçü ve tartı işinde kullanılan terazi, ahirette günah ve sevapların, iyilik ve kötülüklerin ölçülüp tartılacağı manevi ölçü aleti”*25’ anlamlarına gelir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 18 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!