Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 146

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 146 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 146

Ortodoksluk: 1054 yılında Roma’daki kilisenin evrensellik iddiasında bulunarak Katolik adını almasından sonra, İstanbul’daki Bizans Kilisesi de doğru inanç, öğreti ve yaşayış anlamına gelen Ortodoks adını almıştır. Ortodoksluk sayısal olarak Hristiyan dünyasındaki ikinci büyük mezheptir. Günümüzde Ortodoks mezhebinin Orta Doğu, Balkanlar ve Rusya başta olmak üzere dünyada çok sayıda mensubu vardır.

Ortodoksluk mezhebinin bazı temel özellikleri şunlardır:
1. Ruhani başkanları Patrik’tir. Patrik, Papa gibi tek otorite değildir.
2. İlk yedi konsül ve kararları kabul edilir.
3. Kilise ve evlerde bulunan Hz. İsa (a.s.), Hz. Meryem ve azizleri tasvir eden ikonlara saygı gösterilir. Kutsal kitap, Hz. İsa’nın (a.s.) bir ikonu olarak değerlendirilir.
4. İbadet, her ülkenin diliyle yapılır.
5. Haçın kolları birbirine eşittir ve sağdan sola haç çıkarılır.
6. Papazlar evlenebilir. Keşişler, piskoposlar ve patrikler evlenemez. Bazı şartlara bağlı olarak boşanma olabilir.
7. Kutsal Ruh’un, Oğul yolu ile Baha’dan çıktığı ileri sürülür. Hz. Meryem, Tanrı annesi olarak görülür. Ancak Hz. Meryem’in göğe yükselişi ve günahsızlığı reddedilir.
8. Geleneğe önem verilir, ancak vahiy ürünü kabul edilmez.
9. Sakramentler yedi tanedir.

Protestanlık: Katolik kilisesinin bazı uygulamalarına karşı 16. yüzyılda Martin Luther (Martin Luter, 1483-1546) öncülüğünde bir reform hareketi başlamıştır. Luther, Papa’nın yanılmazlığını ve tek otorite olmasını reddetmiştir. Kilisenin hiç kimsenin günahını affetme yetkisine sahip olmadığını ve gerçek tövbeye Hz. İsa’nın (a.s.) sevgisiyle ulaşılabileceğini ileri sürmüştür. Kurtuluşun, günah itirafı ve kiliseler aracılığıyla veya iyi amellerle değil, Tanrı’nın inayeti ve Hz. İsa (a.s.) ile bütünleşerek mümkün olduğunu savunmuştur. İbadetlerin her ülkenin kendi dilinde yapılması gerektiğini vurgulamıştır. Bu yaklaşım Protestanlığın temelini oluşturmuş ve Protestanlık bu düşünce doğrultusunda şekillenmiştir.

Luther ve taraftarları, “protesto edenler, başkaldıranlar” anlamında Protestan olarak adlandırılmıştır. Almanya’da Luther hareketini takiben İsviçre’de Ulrich Zvvingli (Ulrih Zivingli, 1484-1531), Fransa’da da Jean Calvin (Jan Kalvin, 1509-1564) reform hareketlerine katılmıştır. Protestanlık Almanya’dan sonra Fransa, İsviçre, Hollanda ve Amerika gibi ülkelerde yayılmıştır. Martin Luther’in başlattığı reform hareketi, Katolik Kilisesi’nden ayrılan yeni bir Hristiyan grubunu ortaya çıkarmıştır. Böylece Protestanlıkla birlikte Hristiyan dünyasında başlıca üç ana grup ortaya çıkmıştır. Protestanlık, Katoliklik ve Ortodoksluktan daha hızlı bir biçimde dünyada yayılmış ve farklı şekillerde isimlendirilmiştir. 16. yüzyılda başlayıp günümüze kadar gelen Protestanlık, bütün reform kökenli hareketlerin genel ismi olarak kullanılmıştır.
Protestanlığın geniş bir coğrafyaya yayılması, inanç ve uygulamalarda farklılıklara da yol açmıştır. Farklı düşünce ve uygulamalar neticesinde Protestanlık içerisinden Anglikanlar, Baptistler, Luteryenler, Metodistler ve Kalvinistler gibi çok sayıda grup ortaya çıkmıştır. Protestanlık içinde ortaya çıkan grupların en çok bilinenlerinden biri de Baptistler ve Metodistler gibi Evanjelik akımlardır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 146 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!