

11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 69

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 69
Soru: Müslümanların yaşantılarında Hz. Peygamber’in sünnetini uygulamalarının dinî açıdan bağlayıcılığı nedir? Örnek vererek açıklayınız.
- Cevap: Sünnet, Hz. Muhammed’in (sav) söz ve davranışları için kullanılan bir tabirdir. Hz. Peygamber’in farz ile vacip dışındaki tavsiye ve öğütlerinin yanında sahabenin dinî açıdan örnek teşkil eden davranışlarını onaylaması da sünnet olarak değerlendirilir. Kur’an-ı Kerim’deki bir ilkenin uygulama ya da açıklaması olan bir sünnetin Müslümanlar için dinî açıdan bağlayıcılığı vardır. Örneğin Hz. Muhammed’in (sav) sünnetinde yer alan namazın kılınışı, oruçla ilgili uygulamalar vb. böyledir. Hz. Peygamber’in insani özelliklerine ait sünnette yer alan uygulamalarının uygulanmasının ise dinî bir yaptırımı yoktur.
Soru: “Ey Peygamber! Biz seni bir şahit, … olarak gönderdik.” Bu ayette altı çizili ifadeyle verilmek istenen mesajı değerlendiriniz.
- Cevap: Ahzab suresinin 45 ve 46. ayetlerinde Resulullah’ın (sav) maddi ve manevi vasıfları, güzel isimleri zikredilmiştir. Ayette zikredilen güzel vasıflarından birincisi onun şahitliğidir. Yüce Allah; kullarına peygamber gönderip inanç, amel, ahlak konularında ne istediğini açıklamadıkça onları sorumlu tutmamıştır. Buna rağmen ahirette “uyarılmadığı yolunda” mazeret ileri sürecek olanlara da Allah Teala son peygamberini tanık göstermiştir. Peygamberlerin gönderilişinin başlıca amacı, aldıkları vahiy doğrultusunda gönderildikleri toplumlarda tevhid inancını ve ona bağlı temel değerleri yerleştirmektir. Peygamberleri eğitimci, düşünür vb. kişilerden ayıran en önemli özelliklerinden biri onların vahiy ilkelerini tebliğ etmektir.
15-16. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.
Allah Resulü’nün (sav) beşerî yaşantısını nebevi yönünden ayırma imkânı yok gibiydi. Örneğin öfkelense de ağzından haktan başka bir söz çıkmazdı. Yemek yediğinde, yeme içmenin kurallarını ya da sabah uyuyakaldığında namazın kazasını öğretiyordu. Öyle ya yemeyen, uyumayan ve unutmayan bir peygamber bütün bu özelliklere sahip insanlara nasıl örnek olabilirdi? Hele hele ölümü ve ötesini, ölümlü bir peygamberden daha güzel, kim anlatabilirdi? Allah (cc), elçi olarak insan olmayan herhangi bir varlığı göndermemiş, onlar gibi yaşayan birini seçmişti. Çünkü onun getirdiği din, bireysel ve toplumsal hayatın her alanına ilişkin mesajlar taşımakta ve o da bu mesajları hem anlatarak hem de yaşayarak insanlara ulaştırmaktaydı. Bu bakımdan onlarla aynı dili konuşan, aynı hayatı paylaşan, aynı ruhi ve bedenî ihtiyaçlara sahip olan biri örnek olabilirdi. Toplumun her kesimi onda örneklik bulabilmişti. O, ev içinde bir eş ya da bir baba idi. Toplum içerisinde bir arkadaş ya da bir komutandı. Pazarda bir müşteri, sokakta halktan biri gibiydi. O, Müslümanların lideri, savaş alanında ise komutanıydı. O, aynı zamanda bir peygamberdi ve her hâliyle insanlar için bir modeldi. Ne sadece beşerdi, ne de yalnızca peygamberdi. işte Allah Resulü’nün (sav) bir beşerden seçilmesi, tamamen bu ilahi hikmetlere dayanmaktaydı.
Soru: Bu metinde vurgulanan ana düşünce nedir?
- Cevap: Hz. Muhammed’in (sav) beşerî ve nebevî yönü bir bütündü. O, sadece peygamber değil, aynı zamanda bir insandı. İnsani özelliğiyle de tüm insanlığa örnek olmuştur.
Soru: İslam’ı anlamada Hz. Muhammed’in (sav) örnek şahsiyeti nasıl bir yere sahiptir?
- Cevap: Hz. Muhammed (sav), hem sözleriyle hem de davranışlarıyla İslam’ı en güzel şekilde yaşayıp öğreten bir modeldir. İslam’ı anlamak ve uygulamak isteyenler, onun hayatını örnek alır.
11. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 69 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum