Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları

11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 48

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 48

Tevazu, insanın herkes gibi yaratılmış olduğunun bilinciyle karşısındakilere büyüklük taslamaması anlamına gelir.
Hz. Muhammed (sav) her zaman insanlara karşı alçak gönüllü davranarak hayatı boyunca bu kişiliğinden asla ödün vermemiştir. O, kazandığı başarılardan sonra ve çevresindekilerin yoğun ilgi ve sevgisi karşısında bile kibre kapılmadan mütevazı tavrını her zaman korumuştur. Günlük yaşamında da mütevazı duruşunu sürdüren Allah Resulü (sav), her işini kendi yapar, ihtiyaçlarını görürken kimseye yük olmazdı. Onun bu hâli inanan inanmayan herkesin takdirini kazanmıştır.
(bk. MEB Dinî Terimler Sözlüğü, s. 455.)
Af, kötülük ve haksızlık edeni, suç veya günah işleyeni bağışlama ve cezalandırmaktan vazgeçmektir. Allah’ın (cc) affetme özelliğini davranışlarına yansıtmaya en fazla gayret edenler peygamberlerdir. Bu anlamda Hz. Mu- hammed’in (sav) affetme özelliği âdeta Allah’ın (cc) rahmet ve mağfiretinin insanlara bir yansımasıdır. O, insanlara anlayışla yaklaşarak Allah’a (cc) karşı işlenen suçları cezalandırmak dışında kişisel sebeplerle şahsı adına kimseden intikam almamıştır. Hz. Peygamber, üstün karakterinin gereği olarak Mekke’yi fethettiğinde yıllarca kendisine düşmanlık yapan insanları cezalandırmaya gücü yettiği hâlde affetmeyi seçmiştir.
(bk. Mustafa Çağrıcı, “Af”, TDV İslam Ansiklopedisi, C 1, s. 394.)
Cömertlik (kerem), Allah’ın (cc) her zaman iyilik yapması ve nimetler vermesi anlamına gelir. Aynı zamanda insanların hâl ve hareketlerde güzel ahlak ve davranışlara sahip olmasını ifade eder.
İslam dini cömertliği gösterişe değil Allah (cc) rızasına bağlayarak ahlaki bir içeriğe kavuşturmuştur. Hz. Muhammed (sav) yaşantısıyla Kur’an-ı Kerim’de tavsiye edilen cömertliğin sembolü olmuştur. O, peygamberliğin ilk zamanlarında servetini zor durumda olan Müslümanlar için harcamış, sonraki dönemlerde de sade yaşantısını sürdürerek muhtaç insanlara yardım etmeye devam etmiştir. Öyle ki ihtiyacı olsa bile kendisinden bir şey isteyeni asla geri çevirmeyen Hz. Peygamber, cimrilik eden kimsenin cennete giremeyeceğini belirterek cömertliğin önemine dikkat çekmiştir.
(bk. Ragıp el-İsfahani, el-Müfredat, “krm” md.)
Nezaket, başkalarına karşı incelikli davranma ve insan ilişkilerinde saygılı olma anlamına gelir. Hz. Muhammed’in (sav) mükemmel karakterinin belirgin özelliklerinden biri de her zaman yumuşak huylu ve nazik olmasıdır. O, şahsi ilişkilerinde saygıyı esas alarak insanlara değer vermiş, çevresindekilere her zaman duyarlı davranarak sorunlarıyla ilgilenmiş ve hiçbir zaman kimsenin kalbini kırmamıştır. Hz. Peygamber, insanları kaba söz ve davranışlardan menetmiş, kendisine karşı yapılan çirkin ve saygısız davranışlara bile nezaket sınırları içinde karşılık vererek bizzat kendi hayatıyla bu anlamda model olmuştur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!