Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları

11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 39

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 39

Soru: Cenaze uğurlamaya ilişkin dinî uygulamaların bireysel ve toplumsal faydaları nelerdir?

  • Cevap: Birey olarak ölümü hatırlamaya ve hayatın geçici olduğunu fark etmeye vesile olur. Toplumsal olarak ise birlik ve dayanışmayı güçlendirir.

Soru: Sabrın pek çok yerde namazla birlikte zikredilmesinin sebepleri nelerdir?

  • Cevap: Sabır, zorluklara karşı direnç gösterme gücü verir, namaz ise manevi destek sağlar. İkisi bir arada anılarak insanın ruhunu güçlendirdiği ve zorluklara karşı dayanıklı olmasını sağladığı vurgulanır.

Soru: 16-17. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.

Mülk suresinin 2. ayetinde “Hanginizin davranışça daha iyi olduğunu denemek için ölümü ve hayatı yaratan O’dur. O, güçlüdür, çok bağışlayıcıdır.” buyrularak Allah’ın (cc), hayat ve ölümü emir ve yasaklarına uyulması, iyilikte çaba gösterilmesi için yarattığı bildirilmektedir. Bu ayette ölüme hayattan önce yer verilmesinden ötürü ölüm kavramıyla neyin kastedildiği hususunda farklı görüşler vardır. Ayetteki sıralamayı dikkate alarak yorumda bulunan bir gruba göre ölüm kavramıyla dünya hayatından ahiret hayatına geçiş hâli kastedilirken, hayat kavramıyla ahiret hayatı kastedilmiştir. İkinci grup ise ölümle dünya hayatından ahiret hayatına geçiş hâlinin, hayatla da dünya hayatının kastedildiğini savunmaktadır. Çünkü hayat ve ölümün ikisi de imtihan sebebi olduğuna göre her ikisinin de bu dünyada olması amaca daha uygun görünmektedir. Nihayetinde insan için imtihan yeri ahiret değil, dünyadır. Hayat ölümden önce olduğu hâlde ayette sonra gelmesi ise çeşitli şekillerde yorumlanmıştır. Dikkat çekici bir yoruma göre ayette ölümün önce gelmesi, insanın başlangıcının yokluk hâli olduğu, varlık ve hayata sonradan kavuşması sebebiyledir. Diğer bir yoruma göre ölüm insanlara hayatın sorumluluğunu hatırlattığı, onları iyi işler yapmaya yönlendirdiği ve bir uyarıcı olduğu, bundan da öte insanın imtihan sorumluluğunu daima canlı tuttuğu için önce zikredilmiştir. Hayat hayırlı faaliyetler alanı, ölüm ise bu faaliyetlerin karşılığının verileceği ebedî varlık sahnesine geçişi sağlayan dönüm noktasıdır.

  • Cevap:

Soru: Ayette geçen “Hanginizin davranışça daha iyi olduğunu denemek için ölüm ve hayatı yaratan O’dur…” ifadesiyle verilmek istenen mesajı açıklayınız.

  • Cevap: Bu ifade, insanın dünya hayatında yaptığı amellerle sınandığını vurgular. Allah, insanları ölüm ve hayatla imtihan ederek kimin daha güzel davranışlar sergileyeceğini denemektedir.

Soru: Metinde yer alan “ölüm ve hayat” kavramlarıyla ilgili yorumlardan hangisine katılıyorsunuz? Size göre ölüm ve hayat ifadeleriyle ne anlatılmak isteniyor?

  • Cevap: İlk yoruma katılıyorum, çünkü ölüm, dünya hayatından ahiret hayatına geçişi temsil ederken, hayat ahiret hayatını ifade eder. Bu sıralama, insanın başlangıcının yokluk olduğu ve sonunda ahiret hayatına geçeceği anlamına gelir.

11. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 39 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!