Evvel Cevap
11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 29
11. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları
11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 29

“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 29 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 29

AHİRETE UĞURLAMA

İslam inancına göre sadece hayatta olanlar için değil vefat edenlere karşı da sorumluluklarımız bulunmaktadır. Yıkanıp kefenlenmesi, cenaze namazının kılınması, defnedilmesi, varsa borçlarının ödenmesi, Kur’an okunup dua edilmesi, yakınlarına taziyede bulunulması ve adına hayır yapılması vefat eden Müslüman’a karşı vazifelerimizdendir.

İnsan, ölüm sebebiyle üzülüp hüzünlenebilir, sessizce ağlayıp gözyaşı dökebilir. Bununla birlikte İslam’da Allah’ın (cc) takdirine karşı gelmek, Cahiliye Dönemi’nde olduğu gibi bağırarak üstünü başını yırtmak hoş karşılanmamıştır. Hz. Muhammed (sav), oğlu, kızı ve torununun vefatlarında sessizce ağlamış, küçük yaşta vefat eden oğlu İbrahim’in ardından “… Göz ağlar, kalp üzülür fakat Rabbimizin razı olmayacağı söz söylemeyiz.” buyurarak ölüm karşısındaki tavrı ile müminlere örnek olmuştur.

Vefat Eden Kişinin Vasiyeti ve Borçları

Vasiyet, bir kimsenin ölümünden sonra malını veya malından yararlanma hakkını bir kişiye ya da hayır kurumuna bağışlaması ya da bağışlanmasını istemesidir.40 İslam dini, dünyevi ve uhrevi ihtiyaçlarını gözeterek insana vasiyet hakkı tanımıştır. Kişi; vasiyetinde belirtmek kaydıyla öldükten sonra malını ailesine bırakabilir, yoksul akrabalarını ya da hayattayken iyiliğini gördüğü kimseleri gözetebilir, kamu yararına bağışta bulunabilir ya da malıyla hayır yapabilir.41 42 Allah (cc), Kur’an-ı Kerim’de “Sizden biriniz ölüm gelip çattığı zaman, eğer geride bir hayır (mal) bırakmışsa anaya, babaya ve yakın akrabaya meşru bir tarzda vasiyette bulunması -Allah’a karşı gelmekten sakınanlar üzerinde bir hak olarak- size farz kılındı.”42 buyurarak vasiyette bulunmanın önemine dikkat çekmiştir. Hz. Muhammed de (sav) müminlere vasiyetlerini daha hayattayken hazırlamalarını öğütlemiştir.43 Allah’ın (cc) yasakladığı fiiller dışında başkalarının zararına olmaması koşuluyla gerçekleştirilmesi mümkün vasiyetler, mirasçılar tarafından yerine getirilebilir.

Kur’an’da miras vb. paylaşımlardan önce, ölen kişinin vasiyetinin gerçekleştirilip borcunun ödenmesi emredilmiştir.44 Bu durumda vefat edenin öncelikle malından olan borcu ödenmelidir. Eğer ölen kişi, borcunu ödeyecek bir mal bırakmamışsa yükümlülük yakınlarına ve müminlere aittir.45

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 29 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum