11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 118
“11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 118
KUR’AN’DAN MESAJLAR: ENAM SURESİ 59. AYET VE LOKMAN SURESİ 27. AYET
Enam suresi, ismini “deve, sığır, koyun ve keçi” anlamına gelen en’âm kelimesinden alır. Tevhit inancının bütün boyutlarıyla işlendiği sure, peygamberlik ve ahirete dair meseleler ile bazı temel ahlak kurallarını konu edinmektedir. Surede ayrıca eti yenilen ve yenilmeyen hayvanlarla ilgili açıklayıcı bilgiler, helal ve harama dair hükümler yer almaktadır.
‘Gaybın anahtarları yalnızca Allah’ın katindadır, onları O’ndan başkası bilmez. O, karada ve denizde ne varsa bilir; O’nun bilgisi dışında bir yaprak bile düşmez. O, yerin karanlıklarındaki tek bir taneyi bile bilir. Yaş ve kuru ne varsa hepsi apaçık bir kitaptadır.”
“Elhamdülillah” diye başlayan Enam suresinde, gökleri ve yeri yaratanın Allah (cc) olduğu bildirilmektedir. Bunun yanında bütün varlıkları belirli bir ölçü, sınır ve zaman içinde yaşatanın, karanlık ile aydınlığı var edenin de Allah (cc) olduğu bildirilir. Surenin 59. ayeti, Yüce Allah’ın ilminin ne kadar geniş ne kadar kapsamlı olduğunun çok veciz ve eşsiz ifadelerindendir.
Gayb, akıl ve duyular yoluyla hakkında bilgi edinilemeyen varlık alanıdır. Gayb kavramıyla Kur’an’da fizikötesi âlemin varlıkları belirtilmiştir. Bunun yanında görünen âlemin insan bilgisi dışında kalan uzantısını ifade etmek için de kullanılmıştır.
Gaybın anahtarları yalnızca Allah’ın (cc) yanındadır. Bu ayette Allah’ın (cc) ilminin büyük varlıklardan kuytu yerlerdeki varlık ve olaylara kadar her şeyi kuşatıp kapsadığı ifade edilir. Dolayısıyla ayette bütün bunların en yüce bilgi ve kudretle yaratılıp düzenlendiği buyurulmuştur.
Müşriklerin güya Hz. Peygamber’i zor durumda bırakmak ve âciz olduğunu göstermek için “Eğer iddialarında doğruysan hadi şu bizi tehdit ettiğin azap ve musibetleri başımıza getir de görelim!” gibi sözler sarf etmeleri üzerine bu ayetlerin indirildiği bildirilir. Ayetlerde Resulullah’ta (sav) tanrısal bir güç bulunmadığı, onun böyle bir iddia da taşımadığı, azap ve musibet gibi hususlardaki hükmün yalnız Allah’a (cc) ait olduğu vurgulanmıştır. Hz. Peygamber’in kendisine verilen görevin ötesinde ilahi güçler taşımadığını ve gaybı da bilmediğini tam bir dürüstlükle insanlara bildirmesi, onun nübüvvetinin en belirgin delillerinden biridir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 118 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.