11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 202 Cevapları Gün Yayınları
11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 202 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 202 Cevapları Gün Yayınları
İNGİLİZ SÖMÜRGECİLİĞİ
On sekizinci yüzyıl sonu, on dokuzuncu yüzyıl başlarında İngilizler, Avustralya’yı suçlular ve istenmeyen başka toplumsal gruplar için bir açık hava hapishanesi, bir öncü koloni olarak kullanıyordu. Yeni Zelanda, aynı amaçla kulanılmamıştır; ancak iki ülkenin tarihi ve yerleşilmesi birbirine benzemektedir. Her iki ülke de İngiliz sömürgeciliği, İngiliz mirası ve İngiliz kültürüne ait bir geçmişe sahiptir. Yönetimleri, eğitim sistemleri Büyük Britanya’dakine dayandırılmıştır. Hemen tüm Avustralyalı ve Yeni Zelandalılar İngilizce konuşurken Angelikan Kilisesi (Church of England-Çörç of İnglınd) de her iki ülkede birden güçlü durumda bulunmaktadır. Tarihlerinin büyük bir kısmı boyunca Avustralya ve Yeni Zelanda, İngiltere’ninkine sıkı sıkıya bağlı ekonomik faaliyetlere sahip olmuşlardır. Bununla birlikte II. Dünya Savaşı’ndan beri bu ülkeler, İngiltere’den ticari ilişkiler bakımından uzaklaştıkça ve kendi gelişme süreçleri içinde sanayileştikçe başka ülkelerle özellikle de ABD ve Japonya’yla daha önemli bağlar geliştirmişlerdir.
Latin Amerika kültürü (Fotoğraf 3.23), Amerika Kıtası’nın ABD’nin güneyinde kalan kesiminde egemen durumdadır. Buradaki kültürel yapı da aslında sömürgeciliğe bağlı olarak biçimlenmiştir. Bu bölgeleri sömürgeleştiren İspanyollar ve Portekizliler Avrupa’daki kültürlerini buraya da taşımışlardır. Hristiyanlığın Katolik mezhebini, Avrupa’daki bazı tarım ürünlerini ve hayvan türlerini buraya taşıyan İspanyollar ve Portekizliler hukuki açıdan da kendi arazi mülkiyet sistemlerini uygulamışlardır. Mimari, sanat, gelenek ve görenek ile beslenme şekillerini bu bölgeye taşıyan Avrupalılar, aynı zamanda getirdikleri mikroplarla milyonlarca yerlinin ölümüne de sebep olmuşlardır.
İspanyolların ve Portekizlerin kıyımından kurtulan yerliler, büyük ölçüde kültürlerini günümüze kadar taşımışlardır. Günümüzde sanayileşme ve demokratikleşmeye bağlı olarak gelişen kültürel yapı, büyük ölçüde gelenek ve göreneklerin hızla değişmesine neden olmaktadır. Slav-Rus kültürünün (Fotoğraf 3.24) ocağı Ukrayna olmuştur. Günümüzde birçok ülkede konuşulan Slav dili de bu bölgede ortaya çıkmıştır. Bizans kültürü ile Tatarlar, Slav-Rus kültürünü etkileyen dış etkiler olmuştur. Örneğin Hristiyan Ortadoks inancı Bizans kültürünün etkisidir. Rus İmparatorluğu döneminde bu kültürün merkezi Moskova’ya kaymış, sömürgeleştirme siyaseti nedeniyle çevreye yayılmıştır. Doğu Avrupa’dan Büyük Okyanus kıyılarına kadar yayılan Slav-Rus kültürü, İslami etkiden dolayı güneye doğru yayılmamıştır. 1917’de gerçekleştirilen Bolşevik Devrim’le birlikte çeşitli etnik topluluklar, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 202 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum