Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Coğrafya Yıldırım Yayınları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 93

“11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 93

Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı’nda belirlenen hedefler büyük ölçüde gerçekleştirilmiş ve sanayileşme alanında önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Bu planın ardından İkinci Beş Yıllık Sanayi Planı hazırlanmış ancak II. Dünya Savaşı nedeniyle uygulanamamıştır. Bu dönemde demir-çelik, şeker, tekstil, şişe-cam fabrikaları; tarımsal üretime yönelik işletmeler ve madencilik işletmeleri hizmete açılmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti, II. Dünya Savaşı’na katılmadığı hâlde ülkede savaş ekonomisi benimsenmiş, seferberlik uygulamasından dolayı üretici gücü oluşturan erkeklerin önemli bir kısmı silah altına alınmıştır. Savunmaya ayrılan ödeneklerin de etkisiyle Türkiye ekonomisi olumsuz yönde etkilenmiştir.

İkinci Dünya Savaşı geniş çaplı bir savaş olması nedeniyle birçok ülkeyi etkileyen bir savaş niteliğindedir. Türkiye, savaşta yer almayan ancak savaş koşullarından olumsuz etkilenen ülkelerden biridir. Nitekim Türkiye, İkinci Dünya Savaşı’nda tarafsızlık politikası izlemiş ve savaşa girmemeyi başararak ülkeyi sıcak savaşın yıkımından korumuş olmasına rağmen altı yıl süreyle savaş ekonomisi koşullarında yaşamaktan kurtulamamıştır.

Savaş tehdidi nedeniyle her an savaşa girecek şekilde hazır olma gerekliliği askerî harcamaların artmasına neden olmuştur. Savaşa dâhil olma durumuna karşı ülkedeki erkek nüfusun askere alınması da bu dönemde üretim açısından sorunlar meydana getirmiştir. Erkeklerin silah altına alınması, çalışan nüfusun söz konusu dönemde çoğunlukla erkeklerden oluşması nedeniyle ülke ekonomisi açısından olumsuzluk yaratmıştır. Savaşla birlikte ilan edilen seferberlikten dolayı çalışma çağındaki bir milyona yakın insanın askere alınması üretimi ve tüketimi olumsuz etkilemiştir. Üretici durumda olan erkek nüfusun tüketici kısmına geçmesi sonucunda üretim azalmaya, tüketim artmaya başlamıştır. Savaş boyunca askerî harcamaların artırılması, büyük bir ordunun beslenmesi ve ithalatın daralması Türkiye ekonomisini olumsuz etkilemiştir.

C. 1950-1960 DONEMİ

Bu dönemde devletin ekonomi üzerindeki etkisi azaltılmaya başlanmış; devlet, yatırımları daha çok altyapı çalışmalarına yöneltmiştir. Önceki dönemlerde demir yolu yapımına önem verilirken bu dönemde kara yolu yapımına daha çok önem verilmiştir.

1954’te çıkarılan Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanunu ile yabancı yatırımcıların Türkiye’de yatırım yapmalarına olanak tanınmış, yerli üreticiler de yatırım için teşvik edilmiştir. Bu süreçte planlı kalkınmaya önem verilmiş ve bu amaçla 1960’ta Devlet Planlama Teşkilatı kurulmuştur.

Ç. 1960-1980 DÖNEMİ

Bu dönemin en önemli özelliği planlı kalkınma dönemine geçilmesidir. Ülkenin sanayileşmesinin sağlanması, millî gelirin artırılması ve genel kalkınma bakımından Birinci Beş Yıllık Kalkınma Planı 1963-1967 yılları arasında uygulanmaya başlanmıştır. Bu süreçte ihtiyaçların ithal edilmesi yerine yerli üretime geçilmesini ifade eden ithal ikameci ekonomi politikası uygulanmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 93 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!