Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Coğrafya Yıldırım Yayınları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 76

“11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 76

Her ürünün üretilmesi belirli bir teknolojiyle gerçekleştirilir. Teknoloji geliştikçe ulaşım ve iletişim araçları çoğalmaktadır. Ulaşım ve iletişim araçlarının çoğalmasıyla birlikte üretim, dağıtım ve tüketim artmaktadır. Teknoloji sayesinde kısa sürede çok sayıda ürün üretilebilmektedir (Fotoğraf 2.37). Bu ürünler, kısa sürede tüketim merkezlerine ulaştırılmaktadır. Uygun fiyatlarla pazarlanan ürünler kısa sürede tüketilmekte, böylece üretim ve dağıtım sürecinin sürekliliği sağlanmaktadır.

Soru: Türkiye’de tarımla ilgili aşağıdaki uygulamaları yorumlayınız. Bu uygulamalar üretim, dağıtım ve tüketim sürecini nasıl etkilemiştir? Bu konudaki düşüncelerinizi sınıftaki arkadaşlarınızla paylaşınız.

• Arz fazlası olan ürünlerde ekim alanlarının daraltılması uygulamasına başlanmıştır. Bu çerçevede 1993 yılında 93/4988 sayılı karar ile 1994 yılında tütün ekim alanlarının daraltılması ve üreticilerin bu uygulamadan doğan gelir kaybının belirlenen usullere göre telafi edilmesi kararlaştırılmıştır. Kararın uygulanması sonucunda 1994 yılında tütün üretim kotası 330 bin tondan 220 bin ton düzeyine çekilmiştir. Kota uygulamasına 1995 ve 1996 yıllarında da devam edilmiş, 1997 yılında ise kota uygulaması kaldırılmıştır. 1994 yılında 187 bin tona kadar gerileyen tütün üretimi, 1997 yılında tekrar 286 bin ton düzeyine yükselmiştir.
• 1993 yılında 93/3985 sayılı karar ile fındık üretimine izin verilecek alanlar belirlenmiş ve belirlenen alanların dışında fındık bahçesi tesis edilmesi ve yenilenmesi yasaklanmıştır. Ayrıca 93/5906 sayılı karar ile çay bahçelerinin ıslahı ve kaliteli çay üretimi için 5 yıl süre ile bakım ve yaprak üretim tekniğine uygun olarak her yıl 1/5 oranında budama esası getirilmiştir. 1998 yılında 5 yıllık süre 10 yıla çıkartılmıştır. Ancak fındık üretimi ile ilgili karar, gerekli finansman sağlanamadığı için uygulamaya konulamamıştır.
• 1993 yılında 24’e kadar yükselen devlet destekleme alımları kapsamındaki ürün sayısı, 1994 yılında 8’e indirilmiştir. Bu çerçevede hububat, tütün ve şeker pancarı dışındaki ürünler devlet destekleme alımları kapsamından çıkarılmış ve bu uygulama takip eden yıllarda da sürdürülmüştür.
• Gübre, tohumluk, zirai mücadele ilaçları ve prim uygulamasına yönelik tarımsal sübvansiyonlarla ilgili harcamalar 1994 yılında bütçe kapsamına alınmıştır.

  • Cevap: Bu uygulamalar, üretim ve dağıtım süreçlerini daha verimli hale getirmeyi amaçlamıştır. Arz fazlası olan ürünlerde ekim alanlarının daraltılması, üretim fazlasını önleyerek fiyat istikrarını sağlamaya çalışmıştır. Devlet desteklemelerinin azalması ise çiftçilerin serbest piyasa koşullarına uyum sağlamasını zorunlu kılmıştır.

11. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 76 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!