Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Coğrafya Yıldırım Yayınları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 71

“11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 71 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 71

İklim; üretim, dağıtım ve tüketimi etkileyen önemli bir etmendir. Sıcaklığın çok düşük olduğu kutuplar ve yüksek dağlar ile yetersiz yağış alan çöller bu tür etkinliklerin çok az olduğu yerlerdir.

Besin kaynaklarımızın önemli bir kısmını karşıladığımız tarımsal üretim öncelikle iklim koşullarına bağlıdır. Yağış ve sıcaklık koşullarına bağlı olarak bazı tarım ürünlerinin üretim alanı sınırlıdır. Örneğin avokado, pepino, muz, kahve ve kakao (Fotoğraf 2.31) tropikal bölge ürünleridir. Buna karşın elma ve üzüm ılıman kuşak meyveleridir. Aynı şekilde Güneydoğu Asya’da pirinç tarımı muson yağmurlarına bağlıdır. Önemli bir kısmı ılıman kuşakta gerçekleştirilen buğday tarımında ise buğday verimindeki dalgalanmalar, büyük ölçüde iklime bağlıdır.
İklim koşulları hayvancılık faaliyetlerini etkilemektedir. Gür otlakların yetiştiği yerlerde büyükbaş hayvancılık, bozkır bitki örtüsünün görüldüğü yerlerde ise küçükbaş hayvancılık gelişmiştir.

Ormancılık faaliyetleri iklime bağlı olarak gelişir. Çünkü ormanlar yağış ve sıcaklık koşullarının elverişli olduğu yerlerde gelişmektedir. Aynı şekilde turizm faaliyetleri de iklimden önemli ölçüde etkilenir. Turizm etkinlikleri, iklim koşullarının elverişli olması ile artar. Yayla ve deniz turizmi gibi etkinlikler doğrudan iklime bağlıdır.

Bazı maden işletmeleri açık havada faaliyet göstermektedir. Bu tür madencilik etkinlikleri iklime doğrudan bağlıdır. Düşük sıcaklıklar, şiddetli rüzgârlar ve aşırı yağışlar açık havada faaliyet gösteren işletmelerde üretimi olumsuz yönde etkileyen faktörlerdendir.

İklim koşullarından etkilenen faaliyet alanlarından bir diğeri sanayidir. Bazı fabrikaların kuruluş yerinin belirlenmesinde iklim koşulları önemli rol oynar. Bazı ham maddeler açık havada depolanmaktadır. Bu nedenle bu tür ham maddelerin kullanıldığı fabrikalar, sıcaklık ve yağış bakımından elverişli yerlerde kurulmaktadır. Ayrıca bazı sanayi kolları belirli tarım ürünlerini işlemektedir. Bu tarım ürünlerinin üretim dönemi, sanayi faaliyetlerini de etkilemektedir. Örneğin Türkiye’de şeker pancarı yaz döneminde yetiştirilir ve sonbaharda hasat edilir. Bu ürünü işleyen fabrikalar da sonbaharda faaliyete geçer. Böylece iklim, pancarın yetişme koşullarını dolayısıyla bu ürünü işleyen sanayi kolunun faaliyetini etkilemektedir.

İnşaat etkinlikleri iklimden büyük ölçüde etkilenmektedir. Özellikle kış mevsiminin çok soğuk geçtiği yerlerde inşaat faaliyetleri bu mevsimde büyük ölçüde durmaktadır.
İklim, dağıtım faaliyetlerini önemli ölçüde etkilemektedir. Fırtınalar, sis ve yağış ulaşıma dolayısıyla dağıtıma olumsuz yönde tesir etmektedir. Aynı şekilde don olayları ve kar yağışı da dağıtım üzerinde olumsuz etkiye sahiptir (Fotoğraf 2.32).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 71 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!