Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Coğrafya Yıldırım Yayınları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 31

“11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 31

a. Azot Döngüsü

Azot, canlılarda bulunması gereken bir maddedir. Protein oluşturan, yaşamsal faaliyetleri sürdüren ve genetik özellikleri taşıyan bu madde, atmosferin %78’ini oluşturmaktadır. Buna karşın canlılar atmosferdeki azotu doğrudan kullanamaz. Azotun kullanılabilmesi için önce amonyak, sonra nitrit ve nitrat hâline dönüşmesi gerekir. Atmosferdeki azotu bitkiler tarafından kullanılabilir duruma getiren koşullardan biri yıldırım, şimşek ve volkanik olaylar sonucu açığa çıkan yüksek enerjidir. Bu olaylar sonucu sudaki hidrojen ve oksijen ile havadaki azot birleşir. Böylece azot, nitrata dönüşmektedir. Atmosferdeki bu maddeler yağışlarla toprağa düşerek azot döngüsüne katılmaktadır. Azotun döngüye diğer bir katılma şekli canlılar sayesinde olmaktadır. Bazı bakteriler ile ma- vi-yeşil algler, azotu aşamalı olarak amonyak, nitrit ve nitrata dönüştürmektedir. Bu sürece nitrifi- kasyon denir. Bitkiler nitratı alarak besin maddesi üretiminde kullanmaktadır. Bu besinler canlılar tarafından dolaşıma katılır, canlıların atıkları ve kalıntıları ile yeniden doğaya döner. Doğaya karışan bu maddeleri ise bazı bakteriler azota dönüştürerek döngüyü sürdürmektedir (Şekil 1.4). Canlı atıkları ve kalıntılarındaki nitratın azota dönüştürülme süreci ise denitrifikasyon olarak adlandırılır.

b. Karbon Döngüsü

Karbon döngüsü, diğer döngüler gibi cansız ortam ile canlılar arasında gerçekleşmektedir (Şekil 1.5). Atmosferde (karbondioksit), sularda (karbondioksit ve bikarbonat), canlıların bünyesinde (organik madde) ve yer kabuğunda (fosil yakıtlar ve karstik kayaçlar) bulunan karbon sürekli bir döngü içindedir.

Deniz canlılarının kabuk oluşumu, fosil yakıtların ve karstik kayaçların meydana gelmesi karbonun azalmasına neden olan olaylardır. Ayrıca bitkilerin fotosentez sırasında karbondioksit kullanması da karbonun azalmasına yol açmaktadır.
Kabuklu deniz canlılarının öldükten sonra ayrışması, fosil yakıtların yakılması ve karbonatlı kayaçların çözünmesiyle karbon açığa çıkmaktadır. Canlıların solunum yapması da karbonun açığa çıkmasına neden olan etmenlerdendir. Ayrıca volkanik aktiviteler ve çeşitli yanma olayları da karbon miktarının artmasına yol açmaktadır.

Canlıların yapı taşlarından olan karbon, fotosentez sırasında bitkilerin bünyesine geçer. Bitkilerden otçullara, otçullardan etçillere geçen bu madde, canlının yaşam faaliyeti sona erince ayrıştırıcılar tarafından tekrar doğaya katılır.
Karbon döngüsünde deniz ve okyanuslarda önemli bir rol oynar. Atmosfer ile deniz ve okyanus arasındaki karbon döngüsü önemli ölçüde bu sularda yaşayan canlıların fotosentezi ve solunumu ile gerçekleşir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 31 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!