Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Coğrafya Yıldırım Yayınları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 211

“11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 211 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 211

Su kirliliği, suda doğal olarak bulunan maddeler dışında insanların, hayvanların ve suda yaşayan canlıların sağlığını tehdit eden maddelerin birikmesidir. Bu maddeler suyun rengini, tadını, kokusunu ve kimyasal yapısını değiştirebilmektedir. Su kirliliğinin başlıca nedenleri evsel atıklar, sanayi kuruluşları, madencilik, termik santraller, gübreler, çeşitli ilaçlar, nükleer santraller ve toprak erozyonudur.

Su kirliliğine sebep olan başlıca evsel atıklar; lavabolara dökülen kullanılmış yağlar, bulaşık ve çamaşır yıkamak için kullanılan deterjanlar, şampuanlar, sabunlar ile kanalizasyon sularıdır. Kanalizasyon hatlarındaki sızıntılar yer altı suyunu kirletebilmekte, su baskınları sırasında diğer sulara karışabilmektedir. Bazı yerlerde denizlere bırakılan kâğıt, alüminyum, kauçuk, cam, plastik ve organik atıklar denizlerin kirlenmesine neden olmaktadır.

Sanayi kuruluşlarında üretim sırasında kullanılan suların bir kısmına kurşun, cıva, kükürt, asbest, nitrat ve diğer birçok zararlı kimyasal karışabilmektedir. Bu suların arıtılmadan diğer sulara katılması suyun kirlenmesine sebep olmaktadır.

Madencilik, su kirliliğine sebep olan faaliyetlerden biridir. Madencilik etkinliğinde büyük parçalar ufalanmakta, bu işlem sırasında havaya karışan toz hâlindeki parçalar sulara karışabilmektedir. Ayrıca altın gibi bazı madencilik faaliyetlerinde kullanılan zehirli atıklar suyun kirlenmesine sebep olmaktadır. Petrol boru hatlarındaki sızıntılar ile petrol taşıyan tankerlerin uğradığı kazalar suların kirlenmesinin nedenlerindendir.

Kömür ve petrol gibi fosil yakıtların yakılmasıyla atmosfere zararlı maddeler katılır. Bu maddeler asit yağmurları ile sulara karışmakta ve suyun kirlenmesine yol açmaktadır.

Bitkileri böceklerden ve bakterilerden korumak için kullanılan böcek ilaçları sulara karışarak suyun kirlenmesine neden olmaktadır. Ayrıca verimi artırmak için tarım alanlarında kullanılan gübreler de suları kirletmektedir.

Nükleer ve termik santrallerde soğutma amacıyla kullanılan sular, bazen soğutulmadan diğer sulara akıtılmaktadır. Bu durumda suların sıcaklığı yükselmekte ve suyun doğal yapısı bozulmaktadır.

Şehirlerdeki çöplerin depolandığı alanlardaki zararlı maddelerin yağışlarla diğer sulara karışması su kirliliğine neden olan bir diğer etmendir. Kirli suların diğer sulara akıtılması da su kirliliğinin başlıca nedenlerindendir (Fotoğraf 4.5).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 211 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!