Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Coğrafya Yıldırım Yayınları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 16

“11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 16

Bitkilerin ışığa olan ihtiyacı farklılık göstermektedir. Bazı bitkiler Güneş ışığına doğrudan ihtiyaç duyarken bazı bitkiler gölgede daha iyi gelişmektedir. Bu nedenle güneşlenme süresine göre farklı iklim bölgelerinde farklı bitki örtüleri oluşabilmektedir. Ayrıca aynı iklim bölgesinde farklı bitki örtüsü katmanları da oluşabilmektedir. Örneğin ekvatoral iklim bölgesinde Güneş ışığına doğrudan ihtiyaç duyan ağaçların boyu 50-60 metreyi bulmaktadır. Bu ağaçların bir alt katmanında ışığa daha az ihtiyaç duyan bitkiler yetişirken daha alt katmanlarda gölgede yetişen bitkiler yaygındır (Fotoğraf 1.3).

Rüzgâr, sıcaklık ve nemi taşıyarak canlıların yaşam alanlarına etkide bulunmaktadır. Ayrıca polen ve tohumları taşıyarak bitkilerin yayılmasını sağlamaktadır.

İklim koşulları bakımından bitki örtüsünün dağılışı ile hayvan topluluklarının dağılışı arasında önemli benzerlikler vardır. Çünkü bitkiler, otçul hayvan topluluklarının dolayısıyla otçullarla beslenen etçillerin dağılışını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle iklim koşullarına bağlı olarak oluşan bitki örtüsü, aynı zamanda o ortama uyum göstermiş hayvan topluluklarını barındırmaktadır. Yeryüzünde iklim bölgelerine bağlı olarak bitki ve hayvan bölgeleri oluşmuştur.

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİN AZALMASI VE YOK OLMASI

Bir ekosistemde yaşayan herhangi bir canlı türünün neslinin tükenmesi biyolojik çeşitliliğin azalması anlamına gelir. İklim değişikliği, kirlenme, doğal kaynakların aşırı kullanımı, sürdürülebilir olmayan kaynakların kullanımı ve hızlı nüfus artışı biyolojik çeşitliliğin azalmasına ve türlerin yok olmasına yol açar. Habitatların yok olması veya zarar görmesi, birçok bitki ve hayvan türünün neslinin yok olmasına neden olur.

Biyolojik çeşitliliğin korunması için 1992’de 172 ülkenin katıldığı, Rio Zirvesi olarak bilinen Birleşmiş Milletler (BM) Çevre ve Kalkınma Konferansı yapılmış, burada İklim Değişikliği ve Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmeleri imzaya açılmıştır. Rio Zirvesi’ne katılan, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 156 ülke, Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’ni (BÇS) imzalayarak kendi sınırları içerisindeki bitkilerin ve hayvanların çeşitliliğinin tam olarak korunması sorumluluğunu üstlenmek, ayrıca gelecek nesillerin doğal kaynaklara olan ihtiyaçlarından ödün vermeden günümüz ihtiyaçlarının karşılanması için çeşitli yollar aramak konusunda anlaşmaya varmıştır.

Önceki yıllarda yaşayan mamut, moa, dinozor gibi canlılar günümüzde yaşamamaktadır yani bu canlıların nesilleri tükenmiştir. Önceki yıllarda Türkiye’de yaşayan Anadolu leoparı, Asya fili, kunduz, aslan gibi canlılar şu an Türkiye’de yaşamamaktadır ve bu canlıların Türkiye’de nesli tükenmiştir.

Şu an Türkiye’de yaşayan Akdeniz foku, kelaynak, deniz kaplumbağası, alageyik, bozayı, kardelen çiçeği ve salep yapımında kullanılan orkide nesli tükenmek üzere olan canlılardır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 16 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!