11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 156
“11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 156 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 156
Aztekler gölde yapay adalar oluşturarak bu adalarda tarımla uğraşmış, su kanalları yapmışlardır. Ayrıca tıp, edebiyat, matematik, astronomi ve mimari gibi alanlarda ilerlemiş, yüksek ve üst kısmı düz olan piramitler inşa etmişlerdir (Fotoğraf 3.6).
Mayalar, 250-900 yılları arasında Meksika’nın güneyinde yer alan Yukatan Yarımadası ile bugünkü Belize, Honduras ve Guatemala’ya kadar olan alanda yaşamışlardır. Tarımla uğraşan Mayalar, bataklıkları kurutarak ve yamaçlarda teraslar yaparak tarım alanları oluşturmuşlardır. Mısır, fasulye, kabak ve manyok yetiştirmişlerdir.
Kendilerine özgü bir yazı ve takvim (Fotoğraf 3.7) geliştiren Mayalar; matematik, astronomi, sanat alanları ile mimari alanda ilerlemiş ve büyük piramitler inşa etmişlerdir. Bu uygarlık, kakaodan çikolatalı içecekler ve bitkilerden ilaçlar üretmiştir.
Mayalar, gökyüzünün başarılı gözlemcileriydi. Astronomi ve matematik bilgilerini kullanarak insanlık tarihindeki en doğru takvim sistemlerinden birini geliştirdiler. Efsanevi ve tarihî olayları kronolojik olarak tarihlendirmek için de bir takvim geliştirdiler.
Maya çiftçileri, 365 günlük bir döngünün ardından her yıl aynı aylarda adaklar sunup törenler düzenlemekteydiler. Bir kişi 52 yaşına geldiğinde bir yaşlının özel bilgelik kazandığına inanmaktaydılar. Mayaların geliştirdiği uzun sayım takvimi, 5 zaman döngüsüne dayanan bir sistemdi. Bu sistem günleri, ayları, yılları, yüzyılları ve binyılları sayan Gregoryen takvim sistemine çok benzemektedir.
Çağdaş Maya çiftçileri hâlâ mısırın üretim döngüsünü belirlemek ve döngü ritüellerini ve törenlerini planlamak için Güneş ve diğer yıldızların döngüleri hakkındaki bilgilerini kullanmaktadırlar.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 156 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.