11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 41
“11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 41
Ekosistem İçin Önemi ve Kullanımı: Canlı yaşamı için önemli maddelerden biri olan karbon, organizmaların kuru ağırlıklarının %49’unu oluşturur. Karbon olmadan canlı yaşamı düşünülemez. Üreticiler, fotosentez esnasında karbondioksiti (CO2) kullanarak karbonu tüketicilerin ihtiyaç duyduğu organik forma dönüştürür.
Karbon Kaynakları Karbon, atmosferde oksijenle birleşmiş olarak karbondioksit hâlinde; hidrosferde okyanus, deniz, göl, akarsu ve bataklık gibi ortamlarda karbondioksitin çözünebilen bir şekli olan karbonat ve bikarbonat hâlinde; litosferde kömür, petrol, doğal gaz ve kireç taşının içerisinde; biyosferde canlıların bünyesinde bulunur.
Karbon Döngüsü Nasıl Gerçekleşir? Atmosferdeki karbondioksit, döngüye fotosentez ve difüzyon aracılığıyla girer. Bitkiler tarafından alınan karbonun bir kısmı solunum yoluyla atmosfere geri döner. Kalan karbon, bitkilerin bünyelerinde tutulur. Daha sonra otçulların bitkileri yemesiyle besin zincirinde ilerler ya da bir kısmı bitkilerin çürüme sürecinde ayrıştırıcılara geçer. Canlılar ve ayrıştırıcılar ise karbonu solunum yoluyla karbondioksit olarak atmosfere gönderir.
İçerisinde karbon barındıran bitkisel ve hayvansal materyallerin uzun süreçler sonunda tortullaşmasıyla kömür, petrol gibi fosil yakıtlar ve kireç taşı oluşur. Bu şekilde jeolojik olarak bağlı olan karbon, kalker kayaçlarının aşınması, çözünmesi ve fosil yakıtların yanmasıyla atmosfere ve sulardaki deposuna döner. Deniz, okyanus yüzeyi ile atmosfer arasında sıkı bir karbon dengesi vardır. Bu denge karbondioksitin çok yoğun olduğu ortamdan az yoğun olduğu ortama geçişi şeklinde sağlanır ve bu olaya difüzyon adı verilir.
Sonuç olarak karbon ister bir veya iki ortamı kapsayan kısa bir yol, isterse üç veya dört ortamı kapsayan uzun bir yol izlesin; sonunda çoğu, başlangıçta bulunduğu havaya veya suya karbondioksit olarak döner. Bu sürece karbon döngüsü denir (Görsel 2.8).
İnsan Faaliyetlerinin Karbon Döngüsüne Etkileri: Karbondioksit dengesi insanların çeşitli etkinlikleri sonucunda bozulur. Kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtların çıkarılması, yakılması ve ulaşım faaliyetlerinde kullanılması sonucunda atmosferdeki karbondioksit oranı giderek artar. Atmosferdeki karbondioksit oranının insan faaliyetleri sonucunda artması alışılagelmiş iklim şartlarını değiştirmektedir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf MEB Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 41 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.