Evvel Cevap
11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 39
11. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları
11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 39

“11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 39

Ekosistem İçin Önemi: Atmosferi oluşturan gazların %21’i oksijendir. Oksijen, organik kökenli moleküllerin çoğunun yapı taşıdır. Bu yüzden canlılardaki atomların önemli bir kısmını oluşturur. Oksijen, canlıların solunumu için gereklidir ve besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde kullanılır. Üç oksijen atomunun birleşmesi sonucu oluşan ozon (O3) ise güneşten gelen zararlı ışınların süzülmesini sağlar.
Ekosistemde Kullanımı: Atmosferdeki oksijen; yanma, organik maddelerin çürümesi, kayaç ve metallerin oksitlenmesi ile canlıların solunumu sırasında kullanılır.
Oksijen Kaynakları: Fotosentez sonucunda oksijen açığa çıkar. Bununla birlikte atmosferin belli bir yüksekliğinde suyun fotolizi (güneş ışınlarının su buharını oksijen ve hidrojen atomlarına ayrıştırması) ile oksijen oluşur. Ayrıca sularda çözünmüş hâlde oksijen bulunur.
Oksijen Döngüsü Nasıl Gerçekleşir? Oksijen döngüsü ile karbon döngüsü arasında sıkı bir bağ vardır. Atmosferde oksijenin bir bölümü buharlaşma ya da terlemeyle oluşan gaz hâlindeki su moleküllerinde bulunur. Bir bölümü ise canlıların solunumu, fosil yakıtların yanması sonucu atmosfere karbondioksit olarak salınır. Karbondioksit, fotosentez aracılığıyla atmosfere oksijen olarak geri döner. Bu sürece oksijen döngüsü denir (Görsel 2.6).
İnsan Faaliyetlerinin Oksijen Döngüsüne Etkileri: Solunum, fosil yakıtların kullanımı ve orman tahribi oksijen döngüsüne insan etkileridir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf MEB Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 39 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum