Evvel Cevap
11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 20
11. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları
11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 20

“11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 20

c) Paleocoğrafya

Paleocoğrafya, Dünya’nın jeolojik geçmişteki coğrafi görünümünü ve bu görünümde zamanla meydana gelen değişimleri araştırır. Milyonlarca yıl öncesinde kıtaların konumlarının, yer şekillerinin, iklim şartlarının ve yaşamın nasıl olduğu ile bunların zamanımıza kadar nasıl bir değişim gösterdiği sorularına yanıt arar.
Bilim insanları bugünkü biyoçeşitliliği ve canlı dağılışını geçmişin izlerini sürerek aydınlatır (Görsel 1.8). Kıtaların konumları, ana yer şekillerini değiştiren levha hareketleri ve iklim değişimleri günümüz canlı türlerinin ve canlı dağılışlarının ana hatlarını şekillendirmiştir.

Görsel 1.8: a) Bilim insanları kutuplardan alınan buzul örneğini (karot) inceleyerek geçmişteki atmosfer ve iklim şartları ile ilgili bilgi toplar. b) Toprak örneklerindeki polenler analiz edilerek geçmişin bitki örtüsü ile iklim şartlarının kanıtlarına ulaşılır. Elde edilen bilgiler bugünün canlı türlerini ve canlı dağılışını açıklamada kullanılır.
1. Levha Hareketleri: Yer kabuğu, levha adı verilen farklı büyüklükteki parçalardan oluşur. Levhalar, magma üzerinde yavaş yavaş (2-10 cm/yıl) hareket eder. Bu yavaş hareket, milyonlarca yıl süren jeolojik zaman içinde kıtaların Dünya üzerindeki konumlarının değişmesine yol açmıştır (Görsel 1.9). Ekvator’a göre konumu değişen kıtaların iklim koşullarındaki değişim, yaşamı da dolaylı olarak etkilemiştir. Farklı bir iklim kuşağına giren kıta üzerinde yeni iklim şartlarına uyum sağlayan farklı türler ortaya çıkmıştır. Ayrıca dağ ve okyanus oluşumu, volkanizma, denizlerin yer hareketleri ile kapanması canlıların yaşam alanı olan doğal çevrede büyük değişimlere neden olmuştur.

Kıtalar, günümüzden 300 milyon yıl kadar önce tek bir parçaydı. Zamanla levha hareketleriyle birbirinden kopan kıtalar, farklı doğrultularda yer değiştirmiş ve günümüz dünya haritası şekillenmiştir. Farklı kıtalarda aynı canlı türlerine ait fosillerin bulunması bu duruma kanıt oluşturur (Görsel 1.10).
Uzun süren bu jeolojik zaman aralığında kıtaların konum, iklim ve yer şekilleri özellikleri de değişmiştir. Coğrafi şartlardaki değişimler, bazen canlı neslinin tükenmesine bazen de yeni canlı türlerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Günümüz canlı türlerini ve bu türlerin dağılışını büyük ölçüde levha hareketleri belirlemiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf MEB Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 20 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum