11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 154
“11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 154 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 154
Madenler ve enerji kaynaklan; başta sanayi olmak üzere ulaşım, inşaat ve tarım gibi ekonomik sektörlerin gelişmesine katkı sağlar. Türkiye’de madencilik sektöründeki gelirin gayrisafi millî hasıla (GSMH) içindeki payı %1,5-2 arasındadır. Maden ihracatının 2022 yılı toplam ihracat içindeki payı %2,5’dir. Bununla birlikte madencilik iş imkânı sağlayarak kırsal kesimdeki işsizliği ve kırdan kente göçü önlemeye katkı sunar.
Madencilik, tarımla birlikte sanayinin iki temel ham madde kaynağıdır. Sanayinin gelişmesinde maden ve enerji kaynaklarının değerlendirilmesinin önemli yeri vardır. Madenler, sanayiye ham madde oluşturmasının yanında makine sanayisinin kuruluş ve gelişimini sağlayarak sanayileşmeye katkı sağlar. Gübre yapımında kullanılan azot, fosfat ve kükürt gibi yer altı kaynakları modern tarımın gelişmesinde rol oynar.
Bakır, krom ve bor ihracatta 250 milyon dolarlık gelire sahiptir. Dünya rezervlerinin %72,8’ini oluşturan bor minerallerinin Türkiye’nin dış satımında önemli yeri vardır. Bor dışında ülkemizin zengin olduğu madenler arasında trona (doğal soda), kaya tuzu, sodyumsülfat, perlit, ponza, feldspat, bentonit, barit, manyezit, alçı taşı, stronsiyum tuzları, zeolit, sepiyolit, mermer ve doğal taşlar; kuvars, kuvarsit, zımpara taşı gibi endüstriyel ham maddeler; boksit ve krom gibi metalik madenler ve linyit gibi enerji kaynakları sayılabilir.
Nüfus artışı, ulaşım faaliyetlerinin gelişmesi ve sanayileşme Türkiye’nin enerji ihtiyacının artmasına neden olmuştur. Türkiye’de petrol ve doğal gaz rezervi yeterli değildir. Türkiye enerji kaynakları bakımından büyük oranda dışa bağımlıdır. Nükleer enerji ve yenilenebilir enerji kaynakları konusundaki çalışmalar ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltacaktır.
UYGULAMA
Soru: Türkiye, dünya bor rezervinin %72,8’ine sahiptir. Geniş bir endüstriyel kullanım alanına sahip olan bor minerali büyük oranda ham madde olarak ihraç (dış satım) edilir. Mevcut bor rezervinin avantajlı durumundan istenilen ekonomik kazancın sağlanabilmesi için neler yapılmalıdır?
- Cevap: Türkiye’nin bor rezervlerinden istenilen ekonomik kazancı sağlayabilmesi için bor madenini ham madde olarak ihraç etmek yerine, işlenmiş ve katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmesi gerekmektedir. Ayrıca, bor ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve Ar-Ge yatırımlarına ağırlık verilerek yeni kullanım alanlarının geliştirilmesi önemlidir.
11. Sınıf MEB Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 154 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.