11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 135
“11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 135 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 135
Anadolu topraklan, insanlık tarihinde tarımın başladığı yerlerden biridir. Anadolu’da tanm, yerleşik hayata geçilen ilk dönemlerden bu yana önemini hiç kaybetmemiştir. Cumhuriyet’in ilk yıllarından günümüze kadar geliştirilen tarım politikalarıyla tarım modernleştirilerek tarımsal üretim artırılmaya çalışılmıştır. Tarım, Türkiye ekonomisinin kalkınma sürecinde istihdam sağlamada ve sanayinin gelişmesinde itici güç olmuştur. Tarımın millî gelir içindeki payı azalmakla birlikte tarım stratejik bir sektör olmaya devam etmektedir. Türkiye ekonomisinde tarımın yeri ile ilgili başlıca önemli özellikler şunlardır:
• Türkiye’nin toplam alanının yaklaşık %30’u ekili dikili alan olarak tarıma ayrılmıştır.
• Türkiye’de tarımsal üretim, nüfusun gıda ihtiyacının karşılanmasında önem taşır.
• Çalışan nüfusun yaklaşık %15’i tarım sektöründe istihdam edilmektedir (Grafik 4.4). Ayrıca tarım ürünlerinin taşınması, işlenmesi ve pazarlanmasında çalışan çok sayıda kişi de geçimini dolaylı olarak tarımdan sağlar.
• Tarımın millî gelir içindeki payı; 2022 yılında %6,5 olarak gerçekleşmiştir (Grafik 4.5). Türkiye tarımsal katma değerde dünyada 9. sıradadır.
• Türkiye’nin toplam dış satımında tarımın payı yaklaşık %10, dış alımındaki payı ise %5’tir. Tarım, ekonomide dış ticaret fazlası oluşturarak ülkemize döviz kazandırır.
• Tarım, iç ticaretin canlanmasına katkı sağlar.
• Dünyada organik tarım ürünlerine talebin artışına bağlı olarak Türkiye’de organik tarım üretimi giderek artmaktadır.
• Türkiye, tarımsal ürün artıklarının kullanılmasıyla elde edilen biyoyakıt potansiyeline sahiptir.
• Türkiye’de tarım, devlete ve özel sektöre ait ekonomik yatırımların yapıldığı kalkınmada öncelikli bir sektördür. GAP ve KOP gibi büyük bölgesel kalkınma projeleri hayata geçirilmiştir. Bununla birlikte baraj ve sulama kanalları yapılarak tarımsal altyapı geliştirilmiştir. Çiftçilere tarımsal araç gereç, gübre finansmanı sağlanmış, destekleme alımları ile tarım sektörü güçlendirilmeye çalışılmıştır.
Türkiye’nin sahip olduğu tarım potansiyelinin değerlendirilmesiyle tarım sektörünün ülkemiz ekonomisine katkısı daha da artacaktır. Başta sulama ve makineleşme olmak üzere modern tarım yöntemlerinin yaygınlaştırılması, çiftçilere sermaye desteği sağlanması, kooperatiflerin güçlenmesi ve pazar koşullarının iyileştirilmesi tarımın gelişmesinde etkili olacak başlıca faktörlerdir. Üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve tarım sektörü çalışanlarının ekonomik olarak güçlenmesi ile ülkemizin tarımsal üretimi ve tarımın ekonomik getirileri artacaktır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf MEB Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 135 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.